10 τρόφιμα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης

 

Το ζήτημα «ημερομηνία λήξης» στα τρόφιμα είναι ένα χάος. Κάποιες φορές η λήξη του προϊόντος είναι αυστηρώς αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία, άλλες φορές η αναγραφόμενη ημερομηνία αναφέρεται σε διατήρηση εκτός ψυγείου και το τρόφιμο μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια περισσότερες μέρες στο ψυγείο και ακόμη περισσότερες στην κατάψυξη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο παραγωγός του προϊόντος αναφέρει μια ημερομηνία λήξης που σχετίζεται με τη βέλτιστη ποιότητα του προϊόντος και όχι με το αν δεν είναι ασφαλής η κατανάλωσή του πέραν της συγκεκριμένης ημέρας.

Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία δεν χαλάνε ποτέ, ακόμη και αν αναφέρουν ημερομηνία λήξης.

Για να σταματήσεις να πετάς φαγητά που είναι καλά αλλά σε μπερδεύει η ημερομηνία λήξης τους, δες παρακάτω τα 10 τρόφιμα που δεν χρειάζεται να τα πετάξεις ποτέ, αφού δεν λήγουν.

Μέλι

Το μέλι διατηρείται επ’ αόριστο. Μπορεί να αλλάξει το χρώμα του ή να ζαχαρώσει, ωστόσο η κατανάλωσή του είναι πάντοτε ασφαλής. Στην περίπτωση που το μέλι σου ζαχαρώσει μέσα στο βαζάκι, μπορείς να το επαναφέρεις στην αρχική του μορφή. Τοποθέτησε το βαζάκι χωρίς το καπάκι του μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακάτευέ το έως ότου γίνει ξανά ρευστό.

Ρύζι

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ακόμη και εάν το δοχείο αποθήκευσης του ρυζιού σου έχει καλυφθεί από ένα στρώμα σκόνης, το προϊόν στο εσωτερικό του παραμένει πάντοτε άθικτο. Αυτό συμβαίνει με το λευκό ρύζι, το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati. To καστανό ρύζι δεν έχει την ίδια τύχη.  Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λάδι το κάνει ταγγό (λέγεται για λιπαρές και ελαιώδεις ουσίες που έχουν αλλοιωθεί και έχουν βαριά οσμή και πικρή γεύση). Σε αυτήν την περίπτωση, προσέχεις να το αποθηκεύεις σε πλήρως αεροστεγές δοχείο, ώστε να αποφύγεις να γεμίσει ζουζούνια.

Λευκό ξίδι

Μπορείς να αγοράσεις την μεγάλη οικονομική συσκευασία λευκού ξιδιού και να μη χρειαστεί να σκεφτείς ποτέ το ενδεχόμενο να είναι χαλασμένο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ! Συνεπώς, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου όση ποσότητα λευκού ξιδιού θέλεις για μια ώρα ανάγκης για dressings, μαρινάδες, ακόμη και για τις δουλειές του σπιτιού.

Εκχύλισμα βανίλιας

Το αμιγές εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι δημιουργείται από αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και γευστικό για όσο καιρό και αν το κρατήσεις στο ντουλάπι σου. Η τεχνητή βανίλια, δεν έχει το ίδιο προσδόκιμο ζωής. Γνωρίζοντας αυτό, καλό θα ήταν να επενδύσεις στο λίγο ακριβότερο εκχύλισμα βανίλιας, το οποίο όμως δεν θα λήξει ποτέ.

Αλάτι

Είτε πρόκειται για επιτραπέζιο αλάτι, είναι για χοντρό αλάτι kosher ή για θαλασσινό αλάτι, θα είναι για πάντα το ίδιο φρέσκο όπως όταν το αγόρασες.

Ζάχαρη

The big heap of sugar on a white backgroundΤο challenge που έχεις με τη ζάχαρη δεν είναι να μην λήξει (αφού δεν λήγει ποτέ!) αλλά να μην σου πετρώσει. Η ζάχαρη δεν χαλάει, αφού λόγω της σύστασής της δεν προσελκύει τα βακτήρια που προκαλούν την παρακμή των τροφίμων. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να την κρατήσεις σε ένα πλήρως αεροστεγές δοχείο, ώστε να μένουν μακριά τα ζουζούνια και η υγρασία.

Σκληρά ποτά

Δεν χρειάζεται να μεθύσεις πίνοντας μεμιάς το αλκοόλ που έχεις στο σπίτι, με το φόβο μην χαλάσει, γιατί δεν πρόκειται να χαλάσει. Κράτησε τα σκληρά ποτά σε δροσερό και σκιερό μέρος και «ξέχασέ» τα για όσο καιρό θέλεις. Ίσως χάσουν λίγο το άρωμά τους, αλλά όχι τόσο ώστε να μην είναι απολαυστικά όταν τα καταναλώσεις. Ως σκληρά ποτά εννοούμε βότκα, τζιν, ουίσκι, τεκίλα, ρούμι, μπράντι, κονιάκ, ούζο, ρακί και όλα τα λικέρ.

Όσπρια

Ένα ακόμη τρόφιμο που κρατάει για πάντα. Με τον καιρό, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ώρα μαγειρέματος για να μαλακώσουν επαρκώς αλλά ποτέ δεν θα χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές δεν πρόκειται να χαλάσει ποτέ, αρκεί να είναι διατηρημένος στο ψυγείο, είτε είναι καινούργιος και σφραγισμένος είτε τον έχεις ανοίξει και χρησιμοποιήσει.

Σιρόπι σφενδάμου

τρόφιμαΑκριβώς όπως και τον στιγμιαίο καφέ, εάν διατηρήσεις στο ψυγείο το σιρόπι σφενδάμου (maple syrop) θα μπορείς να το καταναλώσεις όποτε θέλεις, χωρίς χρονικό περιορισμό. Άρα, για καλό και για κακό έχε πάντα ένα μπουκαλάκι στο ψυγείο. Πού ξέρεις; Πάντα μπορεί να σου έρθει μια ξαφνική λιγούρα για pancakes!