5+1 μυστικά των μαμάδων με ευγενικά παιδιά

 

Νιώθεις τρομερά ανεπαρκής δίπλα σε μαμάδες με ήρεμα, συγκροτημένα και με καλούς τρόπους παιδιά; Σίγουρα δεν θα εκπλαγείς όταν σου πω πως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να υιοθετήσεις εσύ την καλή συμπεριφορά είναι το κλειδί για να διδάξεις στα παιδιά σου καλούς τρόπους. Τι συμβαίνει όμως όταν εσύ το κάνεις ήδη αλλά και πάλι νιώθεις να αποτυγχάνεις; Διάβασε τα παρακάτω σωτήρια tips γονιών που τα παιδιά τους είναι -συνήθως- μικροί άγγελοι.

Φέρονται με καλούς τρόπους στο σπίτι

Παρόλο που μοιάζει τυπικότητα να λες «με συγχωρείς», «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «τίποτα» στον σύζυγο, στην νταντά, στους γείτονες κ ά, οι μαμάδες που φέρονται με ευγένεια στην καθημερινότητά τους εμπνέουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.

Μιλούν στα παιδιά τους με σεβασμό

Αν το σκεφτείς καλά, οι μαμάδες δίνουν έξι εκατομμύρια (οκ ναι, υπερβάλω λίγο) εντολές την ημέρα. «Μάζεψε τα παιχνίδια σου από το πάτωμα», «Φάε το φαγητό σου», «Μην κάνεις φασαρία το μεσημέρι» και άλλα τέτοια. Οι μητέρες των ευγενικών παιδιών, ξεκινούν ό,τι θέλουν να ζητήσουν λέγοντας «σε παρακαλώ» και τελειώνουν με ένα «ευχαριστώ». «Τα παιδιά παπαγαλίζουν αυτές τις λέξεις και καταλαβαίνουν τη χρησιμότητά τους πολύ νωρίτερα από την έννοιά τους» σύμφωνα με τον γκουγού γονεϊκότητας Dr. Sears. Γι’ αυτό λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα λες «Σε παρακαλώ μάζεψε τα παιχνίδια σου από το πάτωμα. Ευχαριστώ». Δεν είναι και δύσκολο εδώ που τα λέμε!

Δεν συμπεριφέρονται στα παιδιά τους σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης

Καταλαβαίνω πως πολλές φορές θέλεις απεγνωσμένα την παρέα ενός ενήλικα, πχ να πιεις έναν καφέ με μια φίλη που δεν έχει παιδί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να πάρεις το παιδάκι σου μαζί στην καφετέρια. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, θέτεις το παιδί σου σε κίνδυνο ως εξής: το πιθανότερο είναι πως θα κάνει τα πάντα για να σου τραβήξει την προσοχή, μιας και θα νιώθει απομονωμένο. Αντιθέτως, οι μαμάδες που μεγαλώνουν ευγενικά παιδιά, σε μια τέτοια περίπτωση διατηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια φυσική και οπτική επαφή με τα παιδιά τους και πάντα τα βάζουν στη συζήτηση, με τρόπο που αρμόζει στην ηλικία τους φυσικά.

Μαθαίνουν στο παιδί τον σωστό τρόπο να μην τους διακόπτει

Ένα ευγενικός και ευφυής τρόπος για να αποτρέψεις το παιδί από το να διακόψει τη συζήτηση δύο ενηλίκων είναι το εξής: Όταν το παιδί σας ζητά την προσοχή σου αλλά είσαι απασχολημένη (πχ μιλάς με τον παιδίατρο εκείνη τη στιγμή) δίδαξέ το να σε αγγίζει στον καρπό και να περιμένει. Μόλις τελειώσεις τη συζήτηση θα αγγίξεις κι εσύ τον δικό του καρπό ώστε να ξέρει πως είσαι έτοιμη να το ακούσεις.

Προετοιμάζουν τα παιδιά πριν παίξουν με άλλα παιδάκια

Οι μητέρες που μεγαλώνουν ευγενικά παιδιά, κάνουν μικρές συζητήσεις σχετικά με ότι πρέπει να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να τακτοποιούν ό,τι παιχνίδι χρησιμοποιούν, να σέβονται τον χώρο των άλλων κ ά καθώς πηγαίνουν σε ένα χώρο για παιχνίδι με άλλα παιδιά. Έτσι, τα παιδιά τους ξέρουν τι περιμένουν οι γονείς τους από αυτά. Και φυσικά, δεν τα αφήνουν μόνα τους μόλις τα πράγματα βγουν λίγο από τον έλεγχο. Αντιθέτως, με ηρεμία μαθαίνουν στα παιδιά τους να ζητούν συγγνώμη -με φράσεις όπως «Δεν χτυπάμε», «Πονάει όταν τον/την χτυπάς», «Σε παρακαλώ ζήτα συγγνώμη από το φίλο σου»- και αποσύρονται μόλις το κλίμα είναι καλό.

Αντιδρούν κλιμακωτά στις κακές συμπεριφορές

Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν να κρατάμε μια ιεραρχία στις αντιδράσεις μας όταν τα παιδιά μας παραφέρονται. Άλλη αντιμετώπιση θα πρέπει να έχουμε όταν το παιδί πει μια κακιά κουβέντα και άλλη -πιο αυστηρή- όταν χτυπήσει ένα άλλο παιδάκι. Οι μαμάδες με ευγενικά παιδιά δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, ούτε όμως βάζουν τις φωνές για τα πάντα. Αυτό που αναζητούν είναι η ισορροπία, κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας.

Φυσικά και το να μεγαλώσεις ένα παιδί σωστά, με ηρεμία και καλούς τρόπους είναι ένας άθλος. Τα παραπάνω tips, όμως, σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν να το καταφέρεις πιο εύκολα από ό,τι νόμιζες. Δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς!