6+1 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια κάμερα παρακολούθησης κατοικιδίων

 

Είναι γεγονός πως όταν έρχεται η ώρα να αποχωριστούμε τα κατοικίδιά μας έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα, το άγχος μας για την υγεία και την κατάστασή τους όσο εμείς λείπουμε, είναι μεγάλο. Εδώ έρχεται η τεχνολογία να σε καθησυχάσει με κάμερες παρακολούθησης για να ελέγχεις τόσο το σπίτι σου όσο και το αγαπημένο σου κατοικίδιο όταν λείπεις.

Υπάρχουν κάμερες για όλα τα γούστα. Μιας και το κόστος των ip cameras έχει πέσει σημαντικά, ας δούμε 6+1 απολύτως απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε σε μια κάμερα παρακολούθησης.

Αμφίδρομος ήχος

Μια εσωτερική κάμερα κατοικίδιων ζώων με ενσωματωμένο μικρόφωνο για αμφίδρομη επικοινωνία, σου επιτρέπει να μιλάς στο κατοικίδιο σου από όπου και αν βρίσκεσαι. Αυτό βεβαίως μπορεί να δουλεύει κυρίως για τους σκύλους αλλά δεν χάνεις τίποτα να μιλάς στη γάτα σου. Αν και αυτή δεν πρόκειται να καταλάβει τι συμβαίνει, τουλάχιστον σου φεύγει το ψυχολογικό άγχος ότι μπορεί να νιώθει μοναξιά.

Απομακρυσμένη προβολή

Όταν πρόκειται για την ασφάλεια του κατοικίδιου σου, η συνεχής παρακολούθηση ώστε να μπορέσεις να αντιδράσεις άμεσα σε ότι συμβεί είναι πολύ σημαντική. Η κάμερα θα πρέπει να συνδέεται με το Wi-Fi δίκτυο του σπιτιού σου καθώς και να να συνοδεύεται από εφαρμογή παρακολούθησης για κινητά, όπως iOS και Android. Έτσι θα μπορείς να λαμβάνεις ζωντανή ροή και προβολή μέσω κινητού τηλεφώνου, tablet ή φορητού υπολογιστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι.

Ισχυρό και σταθερό WiFi δέκτη

Για να μην καταλήξεις να διαμαρτύρεσαι για τη σταθερότητα του σήματος, πάρε μια κάμερα παρακολούθησης κατοικίδιων ζώων που να υποστηρίζει και τις δυο συχνότητες 2,4 GHz και 5,8 GHz. Καθώς περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν 2,4 GHz -γεγονός που καθιστά το σήμα των 2,4 GHz γεμάτο με «φασαρια»- η ζώνη 5.8 GHz είναι πολύ καλύτερη επιλογή για την εξασφάλιση της μέγιστης ταχύτητας στο ασύρματο δίκτυό σου.

Το αποτέλεσμα είναι το ασύρματο WiFi δίκτυο σου να μην χάνει bandwith και να μην επηρεάζεται από την ασύρματη κάμερα μιας και αυτή θα έχει την απαραίτητη αυτονομία και ενίσχυση του σήματος.

Νυχτερινή λήψη

Η νυχτερινή λήψη σού επιτρέπει να βλέπεις τα πάντα μέσα στον χώρο παρακολούθησης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μια κάμερα με νυχτερινή όραση θα παρακολουθεί το κατοικίδιό σου ακόμα και στο σκοτάδι, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Οι περισσότερες κάμερες κατοικίδιων ζώων διαθέτουν λειτουργία νυχτερινής όρασης. Ωστόσο η ποιότητα και οι δυνατότητες ποικίλουν, οπότε καλό είναι να ελέγξεις το εύρος της νυχτερινής λήψης και τη γωνία.

Υψηλή ευκρίνεια

Το γνωστό και ως HD σου παρέχει πιο καθαρά και ευκρινέστερα βίντεο και εικόνες, σε σχέση με το SD που ενδέχεται να υπονομεύσει την εμπειρία προβολής. Υπάρχουν κάμερες με διάφορες αναλύσεις. Τα 1080p (2 megapixel) σε κάμερες θεωρούνται Full HD και επαρκούν για να παρέχουν ικανοποιητική εμπειρία παρακολούθησης του κατοικιδίου σου.

Δυνατότητες Pan, Tilt & Zoom

Σε αντίθεση με τις κάμερες παρακολούθησης εξωτερικών χώρων, μια κάμερα παρακολούθησης κατοικίδιων ζώων για εσωτερική χρήση θα πρέπει να προσφέρει τα χαρακτηριστικά της οριζόντιας μετακίνησης (pan), κάθετης μετακίνησης (tilt) και μεγέθυνσης εικόνας (zoom) γνωστά και ως PTZ (Pan, Tilt, Zoom).

Μια κάμερα με αυτές τις δυνατότητες μπορεί να προσφέρει πιο ολοκληρωμένη θέα με περιστροφή και κλίση σε διάφορους βαθμούς για να καλύψει περισσότερες περιοχές, να προσεγγίσει τυχόν τυφλά σημεία και να παρακολουθεί το κατοικίδιό σου από διάφορες γωνίες.

Ανίχνευση κίνησης

Η δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης σε μια κάμερα παρακολούθησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προσόν καθώς συνδυάζεται με την ενεργοποίησή της και την αποστολή ειδοποιήσεων είτε με e-mail είτε με push notification στην εκάστοτε εφαρμογή, μόλις εντοπιστεί η κίνηση (ώστε να μην ανοίγεις κάθε λίγο το app, ενώ το ζωάκι σου κοιμάται και χαλάς μπαταρία και data στο κινητό σου).

Οι κάμερες κατοικίδιων ζώων με δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στο σπίτι σου μιας και εκτός από το κατοικίδιο, σε ειδοποιούν σε περιπτώσεις πιθανής διάρρηξης και αποτρέπουν τους εγκληματίες.

Κατά την χρήση των καμερών αυτών, ενδέχεται να λάβεις μερικούς ψευδείς συναγερμούς. Όμως αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και το κατοικίδιο σου ασφαλές όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι.