8+1 tips για να κοιμάσαι καλά όταν είσαι έγκυος

 

Ανάμεσα στα «ταξίδια» στην τουαλέτα, τις συχνές καούρες, διάφορους μυϊκούς πόνους και την όλη κατάσταση δεν-μπορώ-να-κοιμηθώ-ούτε-μπρούμυτα-ούτε-ανάσκελα, το να κάνεις έναν καλό και άνετο ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Διάβασε παρακάτω εννέα tips που θα σε κάνουν να έχεις όνειρα γλυκά κατά τη διάρκεια της κυοφορίας.

Πάρε τη σωστή θέση

έγκυοςΣύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Εγκυμοσύνης, η καλύτερη στάση ύπνου για τη μητέρα και το έμβρυο είναι στο πλάι. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, προτεινόμενη είναι η αριστερή πλευρά, αφού σε αυτήν τη θέση τα θρεπτικά στοιχεία που φτάνουν στο έμβρυο και τον πλακούντα είναι περισσότερα ενώ ταυτόχρονα ασκείται λιγότερη πίεση στο συκώτι σου.

Δώσε σημασία στα μαξιλάρια

Πόσα μαξιλάρια πιστεύεις ότι θα χρειαστείς; Ε, διπλασίασέ τα! «Για να μειωθεί η πίεση στη μέση και τους γλουτούς σου, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου. Για να αποφύγεις την καούρα, προσπάθησε να έχεις το κεφάλι και το στέρνο σου ανασηκωμένο με ένα σκληρό μαξιλάρι που θα σου προσφέρει στήριξη και κλίση» λέει η Melissa Underwager, μητέρα δύο παιδιών και διευθύντρια σε εταιρία παραγωγής μαξιλαριών.

Πιες λιγότερα υγρά πριν τον ύπνο

Αν τη νύχτα ξυπνάς πολλές φορές για να ουρήσεις, προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση ροφημάτων για μερικές ώρες πριν ξαπλώσεις. Για να παραμείνεις σωστά ενυδατωμένη, πίνε συχνά μερικές γουλιές νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να πιεις μονορούφι ένα ολόκληρο μπουκάλι νερό. Επίσης, κόψε τελείως την καφεΐνη, η οποία αποτελεί το νούμερο ένα διουρητικό.

Απόφυγε τα καυτερά φαγητά

έγκυοςΤο να νιώθεις καούρα στις 2 το μεσημέρι, δεν θα το έλεγες και πολύ ευχάριστο.. Για να κρατήσεις την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μακριά σου, πρέπει εσύ να μείνεις μακριά από τις πικάντικες τροφές, να κόψεις τελείως τα σκαν αργά τη νύχτα και να τρως μικρότερα αλλά συχνότερα γεύματα μέσα στη μέρα (εκτός των τριών βασικών γευμάτων).

Κάνε ένα χλιαρό μπάνιο πριν ξαπλώσεις

Ένα tip που θα σε βοηθήσει για έναν καλύτερο ύπνο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη είναι να κάνεις ένα χλιαρό (προσοχή: όχι καυτό) ντους ή μπάνιο, 45 λεπτά πριν την επιθυμητή ώρα του ύπνου σου. Αυτό θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός σου, όσο όμως το σώμα σου θα αρχίσει να μειώνει τη θερμοκρασία του θα βοηθήσει τη μελατονίνη (δηλαδή την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε) να μας φέρει την απαραίτητη νύστα.

Μετά από αυτό το ντους ή μπάνιο αφιέρωσε στον εαυτό σου 20 λεπτά να κατεβάσει ρυθμούς, σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και κάνοντας κάτι που σε χαλαρώνει όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να κάνεις διαλογισμό. (Όχι, το να παίζεις Candy Crush ή να scrollάρεις στο Instagram, δεν θα σε βοηθήσει).

Βοήθησε την χώνεψή σου

Ναι οκ, το ξέρω, πιο πάνω είπαμε να μειώσεις τα υγρά πριν πέσεις για ύπνο. Εάν όμως είσαι από τις τυχερές που δεν τρέχουν τακτικά στην τουαλέτα, αξίζει να δοκιμάσεις μια κούπα χλιαρό γάλα, παστεριωμένο μέλι και κανέλα. «Η κανέλα αποτελεί εξαιρετικό χωνευτικό, αλλά αν το γάλα σου δημιουργεί ναυτία μπορείς να δοκιμάσεις ζεστό νερό με τζίντζερ (βότανο ενάντια στη ναυτία), λεμόνι και παστεριωμένο μέλι.

Προετοίμασε σωστά τον χώρο

Για να έχεις αυξημένες πιθανότητες να απολαύσεις ένα ήρεμο και άνετο ύπνο, πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στον χώρο. Φρόντισε η θερμοκρασία του δωματίου σου να είναι γύρω στους 20-22 βαθμούς Κελσίου, κλείσε τις κουρτίνες ή τα στόρια, χαμήλωσε τα φώτα, τακτοποίησε σωστά τα μαξιλάρια σου και, τέλος, φρόντισε να έχεις τακτοποιήσει ό,τι δουλειές είχες να κάνεις, ώστε να ξαπλώσεις με ήρεμο μυαλό. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ξεμπερδέψεις με την ακαταστασία μέσα και γύρω από το δωμάτιό σου, ώστε να μην κινδυνεύεις να σκοντάψεις τη νύχτα στο δρόμο σου για την τουαλέτα.

Ξεκίνα να ασκείσαι

έγκυοςΜια ελαφριάς ένταση άσκηση, όχι μόνο θα κρατήσει εσένα και το έμβρυο υγιείς, αλλά μπορεί και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Απόφυγε να ασκείσαι το απόγευμα, μιας και αυτό μπορεί να σου δώσει μπόλικη ενέργεια, ενώ εσύ θα θέλεις να χαλαρώσεις. Extra bonus: η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό και για τη γρηγορότερη επαναφορά μετά τη γέννα.

Χαλάρωσε λίγο το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις σου

Το μυαλό σου θα αρχίσει να τρελαίνεται αν παρα-σκέφτεσαι όλα όσα πρέπει να κάνεις για να υποδεχτείς το μωράκι σου. Το να έχεις, όμως, τόσο άγχος και να μένεις ξύπνια τα βράδια, δεν βοηθάει σε τίποτα. Φτιάξε μια ρεαλιστική λίστα (σε πρωινές ώρες, ε!), τακτοποίησε ένα-ένα όσα μπορείς μόνη σου, ανάθεσε μερικές δουλειές σε κάποιον εμπιστεύεσαι ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάς να φέρεσαι καλά στον εαυτό σου και να τον προσέχεις.