6+1 σκέψεις που πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις εξωτερικό σκληρό δίσκο

 

Εάν είσαι όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι, έχεις μαζέψει αργά αλλά σταθερά ένα κάρο δεδομένα στον υπολογιστή σου. Χιλιάδες ψηφιακές φωτογραφίες που μαζεύουν «ψηφιακή σκόνη» σε φακέλους στην επιφάνεια εργασίας, mp3’s, ταινίες ή/και σειρές από διάφορες πηγές, πτυχιακές και μη εργασίες και πολλά άλλα.

Όλος αυτός ο όγκος πληροφορίας καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στον υπολογιστή σου και πρέπει να αποθηκεύεται σωστά. Εδώ έρχονται οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι για να ξελαφρώσουν τον καημένο τον υπολογιστή σου και να σε βοηθήσουν να οργανώσεις τους «κόπους» μιας ζωής. Τι πρέπει όμως να ελέγξεις πριν αγοράσεις έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο;

Για ποιον λόγο τον χρειάζεσαι

Γεμίζοντας με δεδομένα τον υπολογιστή σου χωρίς εξωτερική αποθήκευση, κάνεις ένα μεγάλο λάθος για πολλούς σημαντικούς λόγους. Πρώτον, κάτι τέτοιο επιβραδύνει τον υπολογιστή σου. Δεύτερον, διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις τα πάντα σε περίπτωση καταστροφής του σκληρού δίσκου ή/και του υπολογιστή σου. Δεν συμβαίνει σπάνια, σίγουρα έχει συμβεί σε γνωστό σου και μην κάνεις τον ανήξερο!

Ακόμα και μια σχετικά μικρή εξωτερική μονάδα αποθήκευσης μπορεί να σε κρατήσει για αρκετό καιρό αν απλά συλλέγεις τα απολύτως απαραίτητα.

Τον τύπο

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εξωτερικών σκληρών δίσκων: οι SSD (Solid State Drive) και οι HDD (Hard Disc Drive). Οι μονάδες SSD, αν και εξαιρετικά γρήγορες, είναι αρκετά πιο ακριβές. Μπορείς να πληρώσεις σχεδόν τριπλάσιο κόστος από αυτό ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου (HDD) αν μιλάμε για μεγάλες χωρητικότητες. Παρόλο που ένας εξωτερικός δίσκος SSD είναι ασφαλέστερος επειδή δεν έχει αποσπώμενα μέρη, θα είσαι μια χαρά και με έναν απλό HDD σκληρό δίσκο αρκεί να μην τον χρησιμοποιείς σαν shaker όταν μεταφέρεις αρχεία.

Εάν η ανθεκτικότητα είναι πραγματικά κάτι που σε ανησυχεί (δηλ. αν π.χ. ταξιδεύεις πολύ), ψάξε για δίσκο που διαφημίζει την ανθεκτικότητα του. Αυτές οι μονάδες έχουν συχνά ενισχυμένο εξωτερικό περίβλημα για πρόσθετη προστασία.

Το μέγεθος

Πόσο είναι αρκετό; Αυτό εξαρτάται καθαρά από το πόσα και τι είδους αρχεία θέλεις να αποθηκεύσεις. Εάν τα περισσότερα από τα αρχεία σου είναι έγγραφα επεξεργασίας κειμένου και υπολογιστικά φύλλα, δεν θα χρειαστείς δίσκο με μεγάλη χωρητικότητα, 250GB ή 320GB (γιγαμπάιτ) θα σου φτάσει για αρκετό καιρό.

Εάν όμως έχεις μια εκτεταμένη συλλογή μουσικής ή ταινιών (και δεν σκοπεύεις να σταματήσεις την «επέκτασή» της σύντομα), το μεγαλύτερο είναι το καλύτερο. Οι τιμές έχουν πέσει τόσο πολύ στην εξωτερική αποθήκευση που δεν θα μπεις μέσα αγοράζοντας σκληρό του 1TB ή 2TB (τεραμπάιτ).

Την ασφάλεια

Μερικοί δίσκοι λειτουργούν απλά ως κουτιά αποθήκευσης. Θα κρατήσουν τα δεδομένα σου και τίποτα περισσότερο. Άλλοι παρέχουν κάποια επιπλέον ασφάλεια, είτε πρόκειται για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είτε για ανάκτηση αρχείων. Αυτά τα χαρακτηριστικά κοστίζουν επιπλέον, οπότε εξαρτάται από εσένα αν θες να ξοδέψεις παραπάνω χρήματα για να έχεις πιο ήσυχο το κεφάλι σου.

Την ταχύτητα

Όταν μιλάμε για ταχύτητα (πόσο γρήγορα διαβάζει και γράφει η μονάδα τα αρχεία) οι περισσότερες μονάδες δίσκου είναι είτε συσκευές USB 3.0 ή eSATA ή αν έχεις Μac, Thunderbolt. Το USB 3.1 είναι πιο γρήγορο από το eSATA (το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια για εξωτερικούς και κυρίως για εσωτερικούς σκληρούς δίσκους) και το Thunderbolt πιο γρήγορο από τα δυο προηγούμενα. Αν πρόκειται να μεταφέρεις μεγάλα αρχεία (π.χ. ταινίες υψηλής ευκρίνειας), ίσως αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε USB 3.1 σκληρούς δίσκους που είναι συμβατοί και με Mac και με PC, αντίθετα από τους Thunderbolt που είναι μόνο για Mac.

Δυνατότητα δικτύωσης

Εάν χρησιμοποιείς μόνο έναν υπολογιστή, μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με έναν απλό εξωτερικό σκληρό δίσκο. Αν είσαι ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης ή έχεις πολλούς υπολογιστές στο σπίτι, θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά μιας συσκευής αποθήκευσης με σύνδεση σε δίκτυο ή ενός NAS. Αυτά είναι, απλά, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι με πολύ μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να δημιουργήσουν αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας για αρκετούς υπολογιστές και να επιτρέψουν σε πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές να έχουν πρόσβαση στα ίδια αρχεία αν είναι βέβαια συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο.

Κοστίζουν περισσότερο από τους απλούς εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, μερικές φορές πολύ περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των υπολογιστών για τους οποίους σχεδιάζεις να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας, αλλά είναι ανεκτίμητες συσκευές για κατόχους πολλών υπολογιστών.

Για το τέλος…

Μην ξεχνάς: Χρειάζονται πολύ λιγότερα χρήματα από ότι νομίζεις για να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου άμεσα. Ειδικά αν σκεφτείς πόσο κοστίζει να πληρώσεις μια εταιρεία για να ανακτήσεις δεδομένα μετά από μια χοντρή ζημιά του υπολογιστή σου, χωρίς κιόλας να εγγυάται κανείς ότι θα ανακτήσεις τα πάντα.