8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις στο κατοικίδιό σου
Υπάρχουν αμέτρητα άρθρα σχετικά με πώς να φροντίσεις το κατοικίδιο σου, πώς να το ψυχαγωγήσεις και πώς να το εκπαιδεύσεις. Αν θες να λέγεσαι υπεύθυνος «γονέας» είναι σημαντικό να γνωρίζεις όλα τα παραπάνω χωρίς όμως να ξεχνάς τι δεν πρέπει να κάνεις στο κατοικίδιό σου. Ξεκίνα με το να διαβάσεις για τουλάχιστον 8 πράγματα δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα ή το σκύλο σου.
Μην παραλείπεις τις επισκέψεις στον κτηνίατρο
Ακόμα κι αν το κατοικίδιό σου φαίνεται υγιές και με φυσιολογική συμπεριφορά, επιβάλλεται να τηρείς τουλάχιστον μια ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Οι κτηνίατροι μπορούν να παρατηρήσουν συμπτώματα που δεν θα αντιληφθείς εσύ και να προλάβουν ασθένειες ή ιατρικές παθήσεις πριν γίνουν σοβαρές (και δαπανηρές!).
Μην παραλείπεις τη θεραπεία για τους ψύλλους
Αυτό είναι σημαντικό ακόμα και αν το κατοικίδιο σου δεν ζει ή περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα, γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια μπορούν να εισέλθουν εύκολα στο σπίτι σου με άσχημα αποτελέσματα για το κατοικίδιό σου. Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα πρόληψης (αλλά και θεραπείας) διαθέσιμα για να κρατήσεις το σκύλο ή τη γάτα σου ασφαλείς από τα αηδιαστικά παράσιτα. Μην ξεχνάς να συνεννοηθείς με τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείς ότι δίνεις στο κατοικίδιό σου τα κατάλληλα προληπτικά φάρμακα.
Μην παραμελείς τα δόντια του
Πολλά κατοικίδια ζώα υποφέρουν από μη θεραπευόμενες λοιμώξεις και ασθένειες στο στόμα τους εξαιτίας της αμέλειας των κηδεμόνων τους.
Αν έχεις σκύλο, οι ειδικοί προτείνουν να βουρτσίζεις τα δόντια του καθημερινά ή -στην χειρότερη- να κανονίσεις έστω μια ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο ώστε να ελέγξει τα δόντια του κατοικίδιου σου, αρκεί για να παραμείνουν τα δόντια του δυνατά και υγιή.
Αν έχεις γάτα, το βούρτσισμα των δοντιών συστήνεται για τρεις φορές την εβδομάδα, με οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένες για γάτες. Επειδή όμως η γάτα ίσως δεν δεχτεί εύκολα αυτήν τη διαδικασία, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι περιποίησης των δοντιών τους όπως να ρίξεις μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας σε μια μερίδα ξηράς τροφής ή να βρεις στο εμπόριο ειδικά προϊόντα όπως sticks μάσησης, gel ή αντιβακτηριδιακό υγρό τα οποία είτε τα ρίχνεις στο νερό της ή το απευθείας στο στόμα της (ανάλογα με τις οδηγίες του κάθε προϊόντος).
Ποτέ μην αφήσεις μόνο του στο αυτοκίνητο το κατοικίδιό σου
Μπορεί να σου φαίνεται απλό να κάνεις μια γρήγορη στάση στο σουπερμάρκετ με το κατοικίδιό σου στο πίσω κάθισμα. Αλλά αφήνοντας μια γάτα ή ένα σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο ακόμα και για 5 λεπτά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, ειδικά σε ακραίες ζεστές ή κρύες καιρικές συνθήκες.
Ποτέ μα ποτέ μην το χτυπήσεις
Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό ή εποικοδομητικό να χτυπήσεις το κατοικίδιό σου. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μόνο φόβο στο σκύλο ή τη γάτα σου, γεγονός που θα δυσκολέψει πολύ την επικοινωνία μεταξύ σας και απίστευτα δύσκολη την εκπαίδευσή τους. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε θετική αντίδραση για να δείξεις στο κατοικίδιό σου ποιες συμπεριφορές είναι ευπρόσδεκτες και γι’ αυτό θα επιβραβεύονται.
Μην το ταΐζεις υπερβολικά
Η υπερβολική σίτιση κάθε ράτσας κατοικίδιου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία και τη διάρκεια ζωής του. Βεβαιώσου ότι ταΐζεις το κατοικίδιο σου με τον σωστό τύπο και ποσότητα τροφής κάτι που μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρό του. Το ζωάκι σου θα σε ευχαριστεί για πάντα.
Μην του δίνεις φαγητό για ανθρώπους
Τα σκυλιά και οι γάτες έχουν το δικό τους είδος τροφής και ο λόγος είναι προφανής. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται ειδικά για κατοικίδια, συνδυάζουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την πρωτεΐνη που χρειάζονται. Επιπλέον, τα αποφάγια μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία του κατοικιδίου σου, ενώ υπάρχουν και πολλά ανθρώπινα τρόφιμα που μπορεί να είναι θανατηφόρα για το μικρό σου. Για να έχεις την απόλυτη σιγουριά ότι το ζωάκι σου ζει μια μακρά και υγιεινή ζωή, τάιζέ το μόνο το φαγητό που βρίσκεις στα ράφια καταστημάτων για κατοικίδια ζώα.
Ποτέ μην το βάζεις σε κλουβί για τιμωρία
Αυτή η συμβουλή αναφέρεται κυρίως σε σκυλιά -αλλά όχι μόνο- και είναι αρκετά σημαντικό να βρίσκεται στη λίστα. Βάζοντας το σκυλί σου μέσα στο κλουβί του ως τιμωρία, του προκαλείς κατάθλιψη ή και ντροπή όταν υποτίθεται ότι το κλουβί του αποτελεί έναν χώρο άνεσης και ασφάλειας. Το αποτέλεσμα θα είναι ο σκύλος να αρχίσει να φοβάται το ίδιο του το κλουβί. Αν το κατοικίδιό σου χρειάζεται να απομονωθεί, δοκίμασε να το αφήσεις σε ένα δωμάτιο μόνο του.