Spotify ή Apple Music; Ποια υπηρεσία streaming μουσικής να διαλέξεις;

 

Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της streaming μουσικής όσον αφορά στο σύνολο των συνδρομητών, είναι το Spotify. Η σουηδική υπηρεσία πρωτοπόρησε με αποτέλεσμα να έχει δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους χρήστες από τον ανταγωνισμό, χωρίς να αναφερθούμε τους επιπλέον χρήστες της δωρεάν υπηρεσίας.

Το Apple Music από την άλλη, αντιπαραβάλει τις αποκλειστικές εκδόσεις υψηλού επιπέδου και την πλήρη ενσωμάτωση στο δημοφιλές σύστημα iOS της Apple. Αυτό έφερε εντυπωσιακή αύξηση στην ακροαματικότητά του, συγκεντρώνοντας περίπου τον μισό αριθμό χρηστών που πληρώνουν Spotify, από τη στιγμή που πρωτολειτούργησε τον Ιούνιο του 2015 -εννέα χρόνια μετά το Spotify.

Δεν προκαλεί έκπληξη, όμως, το γεγονός ότι το Apple Music είναι τόσο επιτυχημένο. Όχι μόνο υποστηρίζεται από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, αλλά δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε ολόκληρη τη συλλογή του iTunes, σε επιλεγμένες λίστες αναπαραγωγής και σε ένα 24ωρο ραδιοφωνικό σταθμό που διευθύνεται από τον παλαίμαχο του BBC Zane Lowe. Ακόμα και η συνδρομή των 6,99€ (ίδια με αυτήν του Spotify) μηνιαίως δεν αποτελεί εμπόδιο καθώς το Apple Music προσφέρει δωρεάν δοκιμή τριών μηνών και ένα μειωμένο οικογενειακό πλάνο στα 10,99€.

Το Apple Music και το Spotify είναι οι μεγαλύτερες υπηρεσίες streaming μουσικής. Ποια όμως είναι η καλύτερη;

Μέγεθος Συλλογής

Το Spotify κατέκτησε την πρωτιά με το εντυπωσιακό νούμερο των 30 εκατομμυρίων κομματιών. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι προσθέτει πάνω από 20.000 νέα τραγούδια κάθε μέρα, αμέσως ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι έχει στη διάθεσή του περισσότερη μουσική από όση προλαβαίνει να ακούσει σε όλη του τη ζωή. Αν και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, η σουηδική υπηρεσία φέρνει όλες τις τελευταίες κυκλοφορίες, ρεπορτάζ, αποκλειστικά live και διάφορα νέα singles στην ενότητα “New Music” κάθε Παρασκευή, παρέχοντας έναν εξαιρετικό τρόπο να ακούς τις τελευταίες επιτυχίες από καθιερωμένους καλλιτέχνες και ανερχόμενα αστέρια.

streaming μουσικής

Ωστόσο, η υπηρεσία της Apple έχει πλέον περίπου 40 εκατομμύρια τραγούδια, περισσότερα αυτών του Spotify ενώ ξεπερνά και τους πιο πρόσφατους ανταγωνιστές, όπως την αντίστοιχη υπηρεσία της Amazon και το Tidal του Jay Z. Επιπλέον, η Apple έχει λάβει μέτρα για την εξασφάλιση περισσότερων αποκλειστικοτήτων από τον ανταγωνισμό.

Το Spotify έχει δυσαρεστήσει αρκετούς καλλιτέχνες με αποτέλεσμα να υπογράφουν συμφωνίες αποκλειστικότητας με την Apple, ενώ κατατάσσει χαμηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης τους καλλιτέχνες που κυκλοφορούν πρώτα τη μουσική τους μέσω της Apple.

Υπάρχει ένας άλλος τομέας όπου το Apple Music κερδίζει τον ανταγωνισμό: στην ενσωμάτωση της βιβλιοθήκης του iTunes. Κάθε μουσικό κομμάτι που έχεις αγοράσει προηγουμένως μέσω του iTunes Store, ή το έχεις ριπάρει από ένα φυσικό CD ή έχει μεταφορτωθεί με το iTunes Match, θα εμφανιστεί στη βιβλιοθήκη του Apple Music, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να αναζητήσεις ελεύθερα ένα κομμάτι είτε στη δική σου συλλογή είτε στον κατάλογο του Apple Music. Το Spotify προσφέρει μια παρόμοια λειτουργία, προβάλλοντας τα τοπικά αρχεία μουσικής σου σε μια ξεχωριστή καρτέλα, αλλά δεν έχεις πρόσβαση σε αυτά μέσω ευρείας αναζήτησης όπως με το Apple Music.

Ανακάλυψη μουσικής

H τεράστια συλλογή του Spotify μπορεί να φανεί «τρομακτική» για όσους θέλουν να ανακαλύψουν νέα μουσική, ωστόσο η εταιρεία προσφέρει πολλά χρήσιμα εργαλεία για την εξεύρεση νέων τραγουδιών που ταιριάζουν στις δικές σου προτιμήσεις.

Οι λίστες αναπαραγωγής, όπως το Release Radar, η New Music Friday και το εξατομικευμένο Discover Weekly της Δευτέρας, παρέχουν φανταστικές ευκαιρίες για τους συνδρομητές να έχουν πρόσβαση σε νέα κομμάτια ενώ άλλα εξατομικευμένα playlists όπως τα Daily Mixes προστίθενται συνεχώς στο μείγμα.

Το Discover Weekly, ιδιαίτερα, αξίζει πολύ (είναι τόσο έξυπνο που η Google αντέγραψε την λειτουργία) μιας και κάθε Δευτέρα πρωί παρέχει σε κάθε συνδρομητή, μια λίστα αναπαραγωγής δύο ωρών με εξατομικευμένες μουσικές προτάσεις με βάση τις συνήθειες ακρόασής του, σε συνδυασμό με τις συνήθειες των χρηστών που ακούν παρόμοιους καλλιτέχνες.

Οι λίστες αναπαραγωγής είναι συχνά γεμάτες μουσική που δεν έχεις ακούσει ξανά, καθώς και πιο σπάνια κομμάτια από μερικούς από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες, διευρύνοντας έτσι το εύρος της συλλογής σου.

streaming μουσικής

Επιπλέον, το Spotify σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να μοιραστείς και να παρακολουθήσεις λίστες κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μοιράζονται οι φίλοι σου, με ένα απλό κλικ, μαζί με εξειδικευμένα playlists για οποιαδήποτε διάθεση ή είδος προκειμένου να διατηρήσεις τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις σου φρέσκες.

Από την άλλη, το Apple Music σου ζητά να επιλέξεις μερικούς από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες κατά τη δημιουργία του λογαριασμού σου, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να πάρει μια αίσθηση των προτιμήσεών σου. Οι καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται από σφαίρες, από τις οποίες καλείσαι να επιλέξεις τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες ώστε να ενημερώσεις την εφαρμογή σχετικά με τις προτιμήσεις σου.

Μπορείς επίσης να επιστρέψεις πίσω μέσω της καρτέλας «Λογαριασμός» και αγγίζοντας το εικονίδιο στην επάνω δεξιά γωνία του “For You”, να επιλέξεις επιπλέον αγαπημένα σου είδη και καλλιτέχνες. Αν και αποτελεί έναν οπτικά εντυπωσιακό τρόπο για να επιλέξεις τις προτιμήσεις σου -ειδικά σε iPhone- η χρηστικότητα χρειάζεται βελτίωση μιας και οι μπάλες φράζουν γρήγορα την οθόνη, αναπηδώντας απότομα μεταξύ τους δυσκολεύοντας την επιλογή καλλιτεχνών.

streaming μουσικής

Ευτυχώς, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Apple Music κάνει εξαιρετική δουλειά για να καλύψει τις ανάγκες σου. Οι λίστες αναπαραγωγής ενδέχεται να βασίζονται στο στιλ, σε συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή ακόμα και μια συγκεκριμένη δραστηριότητα όπως η οδήγηση. Η Apple υποστηρίζει ότι τις λίστες αναπαραγωγής επιμελείται μια «ομάδα εμπειρογνωμόνων». Όποιοι και αν είναι στην ομάδα κάνουν καλή δουλειά, δημιουργώντας ποικίλες λίστες που είναι ταυτόχρονα οικείες αλλά και φρέσκες, όπως ένα mixtape που θα δανειζόσουν από έναν φίλο.

Η ραδιοφωνική λειτουργία Beats 1 του Apple Music παίζει επίσης σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για ανακάλυψη μουσικής. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Apple προχωράει πέρα ​​από εξελιγμένους αλγόριθμους, οδεύοντας προς μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στην ανακάλυψη μουσικής, αλλά το Spotify έχει τη δική του μαγεία και οι εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής του αυξάνονται συνεχώς.

Ραδιόφωνο

Αναμφίβολα, το κομμάτι στο οποίο το Spotify βρίσκεται πίσω από τους ανταγωνιστές του είναι το ραδιόφωνο. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη για την κατασκευή ενός σταθμού σχετικού με αυτόν στο Spotify δεν προσφέρει την ίδια δημιουργική ανακάλυψη που θα λάβεις από ανταγωνιστικές υπηρεσίες όπως η Pandora (μη διαθέσιμη στην Ελλάδα).

Αυτό συμβαίνει γιατί η εφαρμογή «κολλαει» στα ίδια 50 τραγούδια όταν επιλέγεις είδος, ενώ στην επιλογή καλλιτέχνη αν και προτείνει παρόμοια συγκροτήματα και τραγουδιστές, τείνει να παίζει κυρίως κομμάτια του καλλιτέχνη που επέλεξες.

streaming μουσικής

Σε μια εποχή που δίνει προτεραιότητα στον αυτοματισμό, η προτίμηση της Apple Music στον ανθρώπινο παράγοντα συντελεί στον προγραμματισμό ενός πραγματικού ραδιοφώνου. Αυτή η φιλοσοφία ενσωματώνεται στο Beats 1, τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό του Apple Music που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, παίζοντας μουσική σε ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές, που επιμελούνται πραγματικοί DJs.

Πέρα από το Beats 1, η Apple Music διαθέτει έναν αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών γενικού περιεχομένου για όσους απλά θέλουν να ακούν από συζητήσεις, κλασικό ροκ, τζαζ μέχρι και τα Top 40 hits. Υπάρχουν επίσης και μη μουσικοί σταθμοί όπως το BBC News και το ESPN, δημιουργώντας μια τεράστια συλλογή επιλογών.

Κόστος εγγραφής

Η Apple Music κοστίζει τα 6,99 € το μήνα, όπως και το Spotify Premium, το Tidal Premium, η νέα υπηρεσία της Pandora και σχεδόν κάθε άλλη συνδρομή (το Amazon Music Unlimited κοστίζει ανάλογα την χώρα από,7,99€ έως 9,99€ το μήνα ή δωρεάν με συνδρομή Amazon Prime όπου διατίθεται). Για να κάνουν τις συνδρομές πιο ελκυστικές, και οι δύο εταιρείες προσφέρουν ειδικά οικογενειακά πακέτα που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν μέχρι έξι ατομικούς λογαριασμούς για 10,99 € στο Spotify και 14,99 € στο Apple Music (και οι δυο εταιρείες προσφέρουν φοιτητικό πακέτο στα 3,49 € & 4,99 € αντίστοιχα).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Apple παραχωρεί δωρεάν συνδρομή για τρεις μήνες και το Spotify για έναν, θα περίμενε κάνεις το Apple Music να έχει την πρωτιά στους συνδρομητές. Όμως το Spotify προσφέρει δωρεάν χρήση για πάντα, αρκεί να ακούς διαφημίσεις. Μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό, αλλά εκτός του ότι αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για την σουηδική υπηρεσία, είναι ένα πολύ μικρο τίμημα για τους λάτρεις της μουσικής που δεν επιθυμούν να πληρώνουν.

Εμπειρία χρήσης σε κινητές και σταθερές συσκευές

Στο Apple Music η συλλογή βρίσκεται τώρα στην αρχική σελίδα της εφαρμογής περιέχοντας όλη τη μουσική που έχεις στην κατοχή σου και μπορείς να επιλέξεις εύκολα από τις λίστες αναπαραγωγής, τους καλλιτέχνες, τα άλμπουμ, τα τραγούδια και την κατεβασμένη μουσική.

Αν πατήσεις στην καρτέλα For You, θα εμφανιστούν πολλές διαφορετικές εξατομικευμένες επιλογές. Το Mix My New Music και οι καθημερινές θεματικές λίστες αναπαραγωγής παρέχουν ακόμη περισσότερους τρόπους για να ανακαλύψεις καινούργιους ήχους, ενώ η καρτέλα Αναζήτηση σε οδηγεί σε δημοφιλή μουσική, βίντεο και αποκλειστικές εφαρμογές της Apple. Εκείνοι που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την καρτέλα Αναζήτηση, με την οποία μπορείς να αναζητήσεις άμεσα κομμάτια είτε από την προσωπική σου συλλογή είτε από τη συλλογή του Apple Music.

streaming μουσικής

Η Apple έχει επίσης ενσωματώσει την Siri με το Apple Music, επιτρέποντας στους συνδρομητές να δίνουν φωνητικές εντολές μέσω του iPhone ή του Mac. Μάλιστα, μπορείτε να δώσετε και πιο περίπλοκες εντολές όπως “Siri παίξε μου το Νο1 hit του 2005” και το σωστό κομμάτι θα αρχίσει αμέσως να παίζει.

Η εφαρμογή του Apple Music στο Android είναι αισθητά διαφορετική από την έκδοση για iOS, καθώς έχει το μενού της στην αριστερή πλευρά της οθόνης όπως κάνουν πολλές εφαρμογές Android. Παρόλο που το Apple Music είναι διαθέσιμο και για iOS και για Android, γεγονός είναι ότι λειτουργεί καλύτερα σε iOS, ειδικά με την πρόσθετη λειτουργία της Siri.

Το Spotify είναι από καιρό ηγέτης στο κομμάτι της χρηστικότητας. Οι εφαρμογές για mobile και desktop παρέχουν στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο για να βρουν τη μουσική τους, να έχουν πρόσβαση σε playlist, να ακούν ιντερνετικό ραδιόφωνο και να ανακαλύπτουν νέα μουσική. Η μπάρα περιήγησης βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της εφαρμογής και χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες, το «Κυριο Μενου», «Η μουσική μου» και «Οι λίστες μου». Κάθε ενότητα διαθέτει τις δικές της υποκατηγορίες για εύκολη πρόσβαση στις πολλές λειτουργίες της υπηρεσίας. Το παράθυρο αναζήτησης προβάλει αυτόματα αποτελέσματα καθώς πληκτρολογείτε ένα-ένα τα γράμματα του τραγουδιού, καλλιτέχνη ή άλμπουμ που ψάχνετε.

Επίσης, το Spotify υποστηρίζει το Echo της Amazon, επιτρέποντας στους συνδρομητές να παίζουν τραγούδια στα έξυπνα οικιακά συστήματα της εταιρείας με απλές φωνητικές εντολές προς την Alexa όπως “Παίξε τραγούδια από τον Ryan Adams.” Το Spotify προσφέρει και Google Cast για τις συσκευές streaming της Google, όπως το Chromecast, επιτρέποντας έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να ακούς μουσική από το home cinema σου.

Το Apple Music δεν μένει πίσω και σύντομα θα υποστηρίζει το αντίστοιχο με την Alexa ηχείο HomePod. Εκτός από τη δυνατότητα ακρόασης μέσω του HomePod, κορυφαίες εταιρείες όπως οι Bose, Bang & Olufsen, Denon, McIntosh και Polk θα κάνουν επίσης τα ηχεία τους διαθέσιμα στη νέα πλατφόρμα, ενώ οι χρήστες της Apple TV θα μπορούν να ακολυν μουσική μέσω του Apple Music στις μεγάλες οθόνες τους.

Social media

Τα social media buttons του Spotify επιτρέπουν στους συνδρομητές να ακολουθούν τους φίλους τους και βλέπουν τι ακούν και ποιον αυτοί ακολουθούν. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες να μοιράζονται ή να προτείνουν playlists, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημοσιεύουν στο Facebook το τραγούδι που ακούν, το οποίο δίνει στους φίλους τους στο Facebook την ευκαιρία να απολαύσουν ή να σχολιάσουν τη δραστηριότητα αυτή.

Παρόλο που αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν στο Spotify μια social media δυναμική, θα θέλαμε να δούμε την υπηρεσία να προσθέτει έναν εύκολο τρόπο για να συζητάς με όποιον ακολουθείς. Έχει επίσης αφαιρέσει τη λειτουργία «Εισερχόμενα / Μηνύματα», η οποία επέτρεπε στους χρήστες να αλληλοενημερώνονται μέσα από την εφαρμογή ανακοινώνοντας πως οι περισσότεροι χρήστες απλά δεν την χρησιμοποιούσαν και συνεπώς ήταν υπερβολικά δαπανηρή για να διατηρηθεί.

streaming μουσικής

Το κύριο social media χαρακτηριστικό του Apple Music ονομάζεται “Connect”, και φέρνει τους καλλιτέχνες και τους οπαδούς τους πιο κοντά. Λειτουργεί αποτελεσματικά ως ένα πάσο πρόσβασης για τα αγαπημένα σου συγκροτήματα. Από τις ανέκδοτες backstage φωτογραφίες, μέχρι τη διαδικασία μοντάζ ενός επερχόμενου μουσικού βίντεο, οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται με τους fans τους πλήθος αποκλειστικών πληροφοριών. Η Apple δίνει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα να σχολιάζουν, να κάνουν like ή να μοιράζονται μηνύματα με τους καλλιτέχνες και αυτοί από την πλευρά τους έχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν.

Παρόλα αυτά, το Apple Music δεν προσφέρει την τέλεια social εμπειρία. Αν και το Connect αποτελεί ένα πρωτότυπο χαρακτηριστικό, οι άλλες social επιλογές μεταξύ φίλων είναι λιγοστές στη Apple Music.

Κατά την προπόνησή σου…

Πολλοί άνθρωποι ακούν μουσική ενώ τρέχουν και ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής Spotify για κινητά είναι η ικανότητά της να παρέχει μια λίστα αναπαραγωγής προσαρμοσμένη στην ταχύτητα του δρομέα. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία λιστών αναπαραγωγής, που ταξινομούνται ανάλογα με το περιβάλλον (κρύο καιρό, βράδυ κλπ), είδος, ή ακόμα και δημοτικότητα. Υπάρχουν επίσης original running playlists από καλλιτέχνες όπως η Ellie Goulding και ο Tiësto.

streaming μουσικής

Στα smartphones με τους κατάλληλους αισθητήρες, το Spotify υπολογίζει αυτόματα πόσο γρήγορα τρέχεις και επιλέγει μια λίστα κομματιών με τον κατάλληλο ρυθμό. Για τα κινητά που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους αισθητήρες, οι χρήστες μπορούν να εισαγάγουν χειροκίνητα το ρυθμό που θέλουν (υπολογίζεται σε βήματα ανά λεπτό). Κατά τη χρήση, το Spotify φαίνεται να κόβει τις εισαγωγές και το τέλος των τραγουδιών, με γρήγορο fade-out στο επόμενο κομμάτι. Αυτό διατηρεί το ρυθμό σταθερό, αν και μπορεί να φανεί περίεργο στους λάτρεις της μουσικής.

Το Spotify Running δεν είναι τέλειο. Η επιλογή της μουσικής μπορεί να είναι κάπως… παράξενη (πχ μια απαλή ισπανική μπαλάντα δεν είναι ό,τι καλύτερο για running). Ανάλογα με το πού τρέχεις, και συνυπολογίζοντας ότι δεν θα έχεις πάντα πρόσβαση σε Wi-Fi, θα αναγκαστείς να βασιστείς στα data σου για να ακούσεις μουσική καθώς τρέχεις. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η ποιότητα του streaming μπορεί να ποικίλει δραματικά ανάλογα με τη σύνδεσή σου.

Η Apple Music, από την άλλη πλευρά, δεν έχει επιλογή αφιερωμένη στην άσκηση, αν και υπάρχουν πολυάριθμες playlists αφιερωμένες στο running.

Ποια υπηρεσία να επιλέξεις τελικά;

Το Spotify κερδίζει μέχρι και σήμερα!

Αν και το Apple Music έχει κάνει κάποια σοβαρά βήματα, το Spotify εξακολουθεί να κερδίζει στα σημεία. Το περιβάλλον χρήσης είναι εύκολα προσβάσιμο, ξεκάθαρο και κάνει απλή τη διαχείριση των λιστών. Η ανακάλυψη νέας μουσικής υποστηρίζεται δυνατά, ειδικά με το Discover Weekly, ​​και κυρίως είναι δωρεάν για όσους δεν επιθυμούν ακόμα να ξοδευτούν.

Ο μεγαλύτερος κατάλογος του Apple Music (αν και το πόσο μεγαλύτερος είναι, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο), οι αποκλειστικές εκδόσεις και χαρακτηριστικά όπως το Beats 1 το καθιστούν σοβαρό ανταγωνιστή.

Προς το παρόν όμως, το Spotify έχει ακόμα το πλεονέκτημα!