Υπάρχει ψυχολογική εξήγηση γιατί δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομα κάποιου την πρώτη φορά που το ακούς

Το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν συναντάς κάποιον είναι να μάθεις το όνομά του και αυτός το δικό σου. Δυσκολεύεσαι όμως να το θυμηθείς όταν τον ξαναδείς, έτσι δεν είναι;

Ο περισσότερος κόσμος παραδέχεται ότι είναι εύκολο να θυμάται πρόσωπα, αλλά δύσκολο να θυμάται ονόματα. Επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι τα ονόματα είναι ανάμεσα στις πιο δύσκολες λέξεις που πρέπει να θυμόμαστε.

Άλλη μελέτη που διεξήχθη το 1986, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα ονόματα συγκρίνονται με διαφορετικές λέξεις. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ψεύτικα βιογραφικά και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν συγκεκριμένες πληροφορίες μέσα από το κείμενο.

Το είδος εργασίας ήταν η πιο αξιομνημόνευτη κατηγορία λέξεων, με 69% ενώ με 68% ήταν το χόμπι και 62% η πόλη διαμονής. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, μόλις 31% έλαβαν τα ονόματα και 30% τα επώνυμα.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το όνομα κάποιου ουσιαστικά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Η πιο συνηθισμένη θεωρία στην ψυχολογική έρευνα είναι ότι τα ονόματα είναι κυρίως αυθαίρετες έννοιες δίχως νόημα επειδή δίνουν πολύ λίγες -ή και καθόλου- λεπτομέρειες για το ποιος είσαι, πώς μοιάζεις ή τι κάνεις.

Αν το όνομά σου ήταν ο Μπάμπης ο Χοντρός Υδραυλικός, θα ήταν πολύ εύκολο οι φίλοι σου να το θυμηθούν, επειδή σχετίζεται άμεσα τόσο στην εμφάνισή σου όσο και στην δουλειά σου. Όταν όμως λέγεσαι απλά Γιώργος ή Μαρία το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.

Τα ψευδώνυμα είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να τα θυμάσαι, γιατί συχνά υπάρχει κάποιο είδος άμεσης συσχέτισης ανάμεσα στο ψευδώνυμο και το άτομο.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσεις κάποιον για πρώτη φορά, δοκίμασε να κάνεις μια σύνδεση στο μυαλό σου ανάμεσα στο όνομά του και το πώς μοιάζει ή μια άλλη λεπτομέρεια γι’ αυτόν. Ή μπορείς απλά να τον ρωτήσεις ξανά όταν αναπόφευκτα θα ξεχάσεις το όνομά του. Όπως κάνουμε όλοι δηλαδή…