10 λάθη που κανένας γονέας δεν θα παραδεχτεί ότι κάνει
Ένα κομμάτι του να είσαι γονέας είναι η συνεχής αμφισβήτηση της αξίας σου και η δυσκολία να αισθανθείς ότι μεγαλώνεις σωστά το/α παιδί/ά σου.
Ποια είναι επομένως τα λάθη που κάνουν οι γονείς και πώς μπορείς εσύ ως γονιός να τα αποφύγεις ώστε να αισθάνεσαι μεγαλύτερη σιγουριά και να βελτιώσεις τη σχέση σου με το παιδί σου;
Η υπερπροστασία
Είναι δύσκολο να περιορίσεις την ανάγκη να προστατέψεις το παιδί σου, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό γονιών παραδέχεται ότι έχουν την τάση να είναι υπερπροστατευτικοί. Το να στερείς, όμως, από το παιδί σου τις λεγόμενες «υγιείς μορφές ασφαλούς στρες» μπορεί να το δυσκολέψει στην αντιμετώπιση του άγχους ως ενήλικας. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ασφαλείς, ελεγχόμενες ποσότητες άγχους κάνουν καλό τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Υπάρχει λόγος που η έκφραση “helicopter parent” (γονέας ελικόπτερο) έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια εκφράζοντας με χιουμοριστικό τρόπο τους υπερπροστατευτικούς γονείς.
Η υπερβολική ελευθερία
Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να βρεθείς στο άλλο άκρο και να δώσεις στο παιδί σου υπερβολική ελευθερία, η οποία μπορεί να είναι εξίσου προβληματική με την υπερπροστασία. «Τα παιδιά χρειάζονται περιορισμούς στην ελευθερία τους από τους γονείς οι οποίοι καλούνται να περιορίσουν τις επιλογές των παιδιών και να ασκήσουν πίεση σε αυτά ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», λέει η ψυχολόγος Dr. Linda Spadin. «Τα παιδιά μπορεί να μην εκτιμούν όλον αυτόν τον περιορισμό, αλλά τον χρειάζονται». Αντί να αφήνεις στο παιδί να κάνει ό,τι θέλει, δώσε του να διαλέξει από τις δικές σου επιλογές ανάλογα με το τι χρειάζεται.
Η πολύ σκληρή στάση
Αντί να το παίζεις λοχίας στο παιδί σου με το να λες απλά «όχι» ή να πετάς διαταγές για το τι πρέπει να κάνει το παιδί πιστεύοντας ότι χτίζεις τον χαρακτήρα του, δοκίμασε να του δώσεις κίνητρα για να κάνει αυτό που επιθυμείς. Έτσι ενισχύεις την αίσθηση της ικανότητας και ανεξαρτησίας στο παιδί και αποφεύγεις να δημιουργήσεις «ανταγωνισμό για την εξουσία».
Η συνεχής κριτική
Σχεδόν οι μισοί γονείς παραδέχονται ότι επικρίνουν πολύ συχνά τα παιδιά τους. Το παιδί σου ενδιαφέρεται για το τι σκέφτεσαι για εκείνο, είτε το δείχνει είτε όχι. Προκειμένου να είναι επιτυχημένο, το παιδί πρέπει να έχει κίνητρα ώστε ό,τι κάνει να το κάνει για τον εαυτό του, όχι για να αποφύγει τις συνέπειες. Σύμφωνα με τον C. R. Smith, συγγραφέα βιβλίων για μαθησιακές δυσκολίες, όλα τα παιδιά επωφελούνται από ενήλικες που δημιουργούν εξωγενή κίνητρα στη διδασκαλία τους για να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την εσωτερική επιθυμία να πετυχαίνουν σε ό,τι αναλαμβάνουν. Αναγνώρισε τις προσπάθειες και την πρόοδο του παιδιού σου ώστε να αισθάνεται πιο ότι το υποστηρίζεις.
O υπερβολικός έπαινος
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, είναι δυνατόν να δώσεις στο παιδί σου υπερβολικό έπαινο. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι επαινούν τα παιδιά τους σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει στο παιδί μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους άλλους και να το κρατά πίσω στην ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με την κριτική. Προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι οι παρατηρήσεις σου βοηθούν το παιδί, επικέντρωσε στην κριτική πάνω στη διαδικασία που χρησιμοποιεί το παιδί σου και όχι πάνω στο άτομό του.
Σε μια μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε παιχνίδια ρόλων και στη συνέχεια αξιολογήθηκε η αυτοπεποίθησή τους. Σε όσα παιδιά έγινε κριτική στον εαυτό τους παρατηρήθηκε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, αρνητική διάθεση ενώ ήταν και λιγότερο επίμονα. Η προσωποποιημένη κριτική λειτούργησε ανασταλτικά στον χαρακτήρα τους. Τα παιδιά που έλαβαν κριτική για την διαδικασία που ακολούθησαν είχαν πολύ πιο θετικές αξιολογήσεις σε κάθε κατηγορία.
Αφήνεις τα οικονομικά να επηρεάσουν την οικογένειά σου
Σύμφωνα με τις μελέτες του ερευνητικού κέντρου Pew, υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αντίληψης της οικονομικής ευημερίας των γονέων και των προσωπικών εκτιμήσεων για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Περίπου το 56% των γονέων που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ως «άνετη» ισχυρίζονται ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά ως γονείς.
Οι γονείς που λένε ότι ζουν άνετα μέσα σε λογικά πλαίσια βαθμολογούν υψηλότερα τους εαυτούς τους από τους γονείς που αισθάνονται ότι πιέζονται οικονομικά. Είκοσι ένα τοις εκατό των πατεράδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη των εξόδων τους, θεωρούν ότι κάνουν μόνο μέτρια ή κακή δουλειά ως γονείς. Αποφύγετε το οικονομικό άγχος δημιουργώντας ένα μηνιαίο προϋπολογισμό και παραμένοντας σε αυτόν.
Η διατήρηση στάσιμων προσδοκιών για οικογενειακή δυναμική
Η έρευνα της Pew διαπίστωσε ακόμη ότι οι γονείς που έχουν μόνο παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η γονεϊκότητα είναι ευχάριστη και ανταποδοτική σε σχέση με τους γονείς με μεγαλύτερα παιδιά. Έξι στους δέκα γονείς των οποίων το μεγαλύτερο (ή μόνο) παιδί είναι μικρότερο από έξι ετών λένε ότι το να είσαι γονέας σε ανταμείβει όλη την ώρα – σε αντίθεση με το 50 τοις εκατό εκείνων των οποίων το μεγαλύτερο παιδί είναι 13 έως 17 ετών. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι ο ρόλος σου από φροντιστής μετατρέπεται σε δάσκαλο καθώς το παιδί σου μεγαλώνει. Με αυτόν τον τρόπο, οι προσδοκίες σου σχετικά με την ανατροφή θα ταιριάζουν με τις ανάγκες του παιδιού σου.
Η βιασύνη
Οι περισσότεροι γονείς σήμερα λένε ότι συχνά αισθάνονται πιεσμένοι λόγω βιασύνης. Στην πραγματικότητα, το 31% λέει ότι αισθάνονται πάντα πιεσμένοι, ακόμα και όταν κάνουν μόνο τις απαραίτητες καθημερινές δουλειές. Το 53% λέει ότι μερικές φορές αισθάνονται πιεσμένοι. Όσες όμως κι αν είναι οι δουλειές, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πετύχεις για το παιδί σου είναι να του δώσεις χρόνο να μάθει και να μεγαλώσει χωρίς πίεση.
Η Dr. Laura Markham έχει διαπιστώσει ότι η πίεση στον εαυτό σου – και στο παιδί σου – μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, να αυξήσει τις ορμόνες του στρες, να υπερ-διεγείρει και να συνηθίσει το παιδί σε μια πολυάσχολη ζωή δημιουργώντας ένα χρόνιο αίσθημα έλλειψης ηρεμίας. Επομένως καλό είναι να θυμάσαι μερικές φορές ότι είναι οκ να αφήσεις στην άκρη τις υποχρεώσεις και να χαλαρώσεις.
Δεν ξοδεύεις αρκετό χρόνο με το παιδί
Μόνο το 50% των πατεράδων λένε πως δαπανούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους. Ο χρόνος που περνάς με το παιδί σου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή ανατροφή του, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Οι έφηβοι που νιώθουν ότι είναι σημαντικοί για τις οικογένειές τους είναι λιγότερο πιθανό να απειλήσουν ή να ασκήσουν βία ενάντια στα μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Family Issues, υπό την καθοδήγηση του κοινωνικού επιστήμονα Brown University Gregory Elliott.
Επίσης, είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και να αισθάνονται πιο επιτυχημένοι. Προγραμμάτισε σωστά και οργανωμένα τον χρόνο σου με το παιδί σου όπως ακριβώς θα προγραμμάτιζες μια συνάντηση ή μια εκδήλωση.
Δεν χρησιμοποιείς όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης για γονείς
Το ποσοστό των μελλοντικών γονέων που απευθύνονται σε ιστότοπους, βιβλία ή περιοδικά γονέων για συμβουλές για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους αγγίζει το 86% ενώ οι νέες μητέρες 30-35 ετών να έχουν την πρωτιά.
Δυστυχώς οι πατεράδες βρίσκονται στο αποκαρδιωτικό 7%. Όμως, το να μην το εκμεταλλεύεσαι το τεράστιο δίκτυο και την άπειρη έρευνα την οποία μπορείς να έχεις μπροστά σου με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι μεγάλο λάθος.
Mην ξεχάσεις να διαβάσεις: 5+1 μυστικά των μαμάδων με ευγενικά παιδιά