8 κακές συνήθειες που μπορεί να σου κοστίσουν την αύξηση και/ή την προαγωγή

 

Πηγαίνεις το πρωί στη δουλειά, χαιρετάς τους συναδέλφους σου, μπαίνεις σε meeting, χώνεσαι στο γραφείο σου και τελειώνεις τη δουλειά σου. Κάνεις αυτό που σου ζητείται και αυτό σημαίνει ότι το αφεντικό σου θα πρέπει να το αναγνωρίσει και να σου δώσει μια αύξηση ή προαγωγή. Η αλήθεια όμως είναι πως όσο και αν εσύ πιστεύεις ότι είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου, το αφεντικό σου μπορεί να έχει άλλη γνώμη.

Μπορεί να έχεις μερικές κακές συνήθειες στο χώρο εργασίας τις οποίες το αφεντικό σου παρατηρεί πολύ περισσότερο από τα θετικά σου. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για μια προαγωγή ή αύξηση, αλλά και ακόμα χειρότερα μπορεί να σου κοστίσουν μέχρι και τη δουλειά σου.

Αυτές είναι μερικές κακές συνήθειες τις οποίες θα πρέπει να αποβάλλεις προκειμένου ενισχύσεις την καριέρα σου.

Είσαι συνεχώς αργοπορημένος

προαγωγήΕσύ μπορεί να θεωρείς πολύ θετικό το ότι εμφανίζεσαι κάθε μέρα στο γραφείο, κοίτα όμως γύρω σου, μήπως οι συνάδελφοι σου δουλεύουν ήδη πολύ σκληρά την ώρα που εσύ απλά φτάνεις στο γραφείο;

Ένας λόγος για τον οποίο ο κόσμος αργεί στη δουλειά του είναι η αισιοδοξία ότι θα τα προλάβουν όλα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων δεν υπολογίζει σωστά το χρόνο που χρειάζεται μία εργασία. Πολλά έκτακτα πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εργασιακής ημέρας που μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή με αποτέλεσμα να χαραμίσεις σε αυτά πολύτιμο χρόνο. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό όταν οι συνάδελφοί σου εξαρτώνται από εσένα. Μπορεί αυτοί να είναι έτοιμοι και να σε περιμένουν ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα project αλλά εσύ να μην έχεις τελειώσει ακόμα το δικό σου κομμάτι και να τους κρατάς πίσω.

Η λύση βρίσκεται στο να βάζεις το ξυπνητήρι σου νωρίτερα από την κανονική ώρα. Μέσα από την εμπειρία μπορείς επίσης να γνωρίζεις πόση ώρα θα σου πάρει μία δραστηριότητα ή ένα project και έτσι να μπορείς να οργανώσεις καλύτερα το πρόγραμμά σου κατά την διάρκεια της ημέρας.

Δεν ισορροπείς σωστά την ζωή σου και την δουλειά σου

Είναι φυσικό να έχεις ζωή εκτός της δουλειάς. Μάλιστα, όλοι οι εργοδότες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να έχουν μια σωστή ισορροπία μεταξύ σπιτιού και γραφείου. Ο κίνδυνος έγκειται στο να παρασυρθείς και να ξοδεύεις πολύ χρόνο στα γεύματα σου, να παίρνεις τηλέφωνο τους φίλους σου όταν είσαι στο γραφείο, να φεύγεις νωρίτερα για να μαζέψεις τα παιδιά σου από τις δραστηριότητές τους ή ακόμα και να εμφανίζεσαι αγουροξυπνημένος και με hangover το πρωί στη δουλειά έχοντας περάσει το βράδυ διασκεδάζοντας.

Όταν η προσωπική σου ζωή είναι πιο σημαντική από τη δουλειά σου, αυτό φαίνεται και σίγουρα δεν βοηθά στο να πάρεις προαγωγή ή αύξηση. Mια λύση θα ήταν να προτείνεις ένα διαφορετικό πρόγραμμα στο αφεντικό σου προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή σου τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Ξοδεύεις πολύ χρόνο στο κινητό και στα social media

Τα κινητά και τα social media είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγουν. Έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και βασιζόμαστε σε αυτά για να στέλνουμε μηνύματα και να κρατάμε επαφή με φίλους και οικογένεια. Μας αρέσει πολύ να μοιραζόμαστε φωτογραφίες και να βλέπουμε αυτές των φίλων μας.

Όμως, σύμφωνα με έρευνα το 34% των ανθρώπων παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τα social media κατά τη διάρκεια της εργασίας τους ως «διάλειμμα» από τη δουλειά. Επίσης, ένα 27% παραδέχονται ότι μιλάνε με τους φίλους και την οικογένειά τους όταν βρίσκονται στο γραφείο μέσω μίας εκ των πολλών ψηφιακών πλατφορμών. Αν πιστεύεις ότι το αφεντικό σου δεν το παίρνει είδηση είσαι γελασμένος.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 19% των εργοδοτών πιστεύουν ότι υπάλληλοι τους είναι αποδοτικοί μόνο για 5 από τις 8 εργασιακές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι εργοδότες πιστεύουν ότι τα κινητά είναι η αιτία για αυτήν την πτώση στην παραγωγικότητα σύμφωνα με το 55% όσων απάντησαν στην έρευνα.

Κάνεις πολλά share στα social media

Έχεις την εντύπωση ότι το αφεντικό σου δε νοιάζεται για το ότι ποστάρεις στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter; Ξανασκέψου το!

Είναι σημαντικό να καταλάβεις pvw οτιδήποτε ποστάρεις στα social media μπορεί να βλάψει την καριέρα σου. Ντροπιαστικές φωτογραφίες ή και σχόλια που έχεις ποστάρει μπορεί να αποβούν μοιραία. Γι’ αυτό πριν ανεβάσεις το οτιδήποτε, σκέψου αν θες να το δει το αφεντικό σου. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να παραπονιέσαι για τη δουλειά σου ή και για το ίδιο το αφεντικό σου στα social media.

Δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου ή δεν αντέχεις την κριτική

Ίσως η νούμερο ένα πιο ενοχλητική συνήθεια σύμφωνα με τη γνώμη των εργοδοτών! Μπορεί να έχεις πάρα πολύ ταλέντο αλλά βλάπτει στην καριέρα σου όταν δεν μπορείς να αντέξεις την κριτική ή όταν προσπαθείς να ρίξεις το φταίξιμο σε κάποιον άλλον ενώ φταις εσύ.

Όταν γίνεσαι αμυντικός, αυτό που προβάλλεις είναι ότι δεν είσαι έτοιμος να ακούσεις τους άλλους, να διορθώσεις τα προβλήματά σου και να αναλάβεις την ευθύνη για τα λάθη σου. Όταν είσαι προϊστάμενος, από την άλλη, αυτό στέλνει ένα άσχημο μήνυμα στους υφισταμένους σου μιας και σκέφτονται ότι δεν δίνεις το σωστό παράδειγμα. Αν θες να κρατήσεις τη δουλειά σου, να είσαι έτοιμος να αποδέχεσαι τις συμβουλές και την κριτική των άλλων. Και αν κάνεις κάποιο λάθος, να το παραδέχεσαι.

Δεν ντύνεσαι σωστά και δεν προσέχεις την υγιεινή σου

προαγωγήΔεν έχει σημασία αν σου αρέσει να πηγαίνεις στο γυμναστήριο πριν τη δουλειά και να μυρίζεις ιδρώτα στο γραφείο ή αν θεωρείς ότι τα απλά ρούχα σε διευκολύνουν στην εργασία σου. Πρέπει να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να είσαι εμφανίσιμος και καθαρός.

Το καλό ντύσιμο και η σωστή υγιεινή είναι πάρα πολύ σημαντικά, ειδικά αν ο σκοπός σου είναι να ανέβεις στην ιεραρχία. Κάνε τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δείχνεις ότι εκτιμάς τη θέση που έχεις στην εταιρεία, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη υψηλή.

Έχεις κακό χαρακτήρα

Όλοι μας περνάμε άσχημες μέρες στη δουλειά. Όταν όμως είσαι συνεχώς με χάλια διάθεση, το αφεντικό σου θα το καταλάβει.

Δεν έχει σημασία αν είσαι έξυπνος γρήγορος και πάντα στην ώρα σου. Αν δεν μπορείς να συνεργαστείς σωστά με τους συναδέλφους σου επειδή η διάθεσή σου είναι κακή και έχεις συνεχώς νεύρα, δεν μπορείς να περιμένεις να σου δοθούν ευκαιρίες για εξέλιξη. Το να έχεις τοξική συμπεριφορά μέσα σε ένα γραφείο μπορεί να βλάψει τις ευκαιρίες σου για προαγωγή.

Οι εταιρείες ζητούν υπαλλήλους που μπορούν να βελτιώσουν το ηθικό των συναδέλφων τους στο γραφείο. Χαρούμενη υπάλληλοι και με κίνητρο πάντα αποδίδουν καλύτερα και κάνουν την εταιρεία πιο δυνατή.

Δεν προσπαθείς να γίνεις αρεστός

Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθήσεις υπερβολικά προκειμένου να γίνεις ο πιο δημοφιλής υπάλληλος στην εταιρεία. Αρκεί να είσαι αρεστός, ευχάριστος και συνεννοήσιμος. Να θυμάσαι ότι όταν ο εργοδότης πρέπει να επιλέξει, επιλέγει αυτόν που του έκανε καλύτερη εντύπωσή λόγω των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών παρά αυτόν που έχει τα περισσότερα προσόντα αλλά δεν τον χωνεύει κανείς.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις: 6+1 tips για να την παλέψεις στην δουλειά μετά από μια νύχτα αϋπνίας