5 λόγοι για τους οποίους η ζωή μέσα στο σπίτι είναι ό,τι καλύτερο για τη γάτα σου

 

Είναι ίσως το μεγαλύτερο δίλημμα ενός κηδεμόνα γάτας. Να αφήσει την γάτα του να αλωνίζει έξω ή να την «περιορίζει» μέσα στο σπίτι; Σίγουρα η ζωή στην ύπαιθρο φαντάζει καταπληκτική για τη γάτα σου. Μπορεί να τρέχει, να παίζει και να κυνηγά ελεύθερη. Όμως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτό. Aς να τα δούμε μαζί.

Οι γάτες που ζουν σε εσωτερικό χώρο ζουν τρεις φορές περισσότερο

γάτεςΣε παλιότερες εποχές όσοι είχαν γάτες τις άφηναν να ζουν έξω. Έτσι ανακαλύψαμε σιγά-σιγά ότι οι γάτες που ζουν έξω μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες η μία στην άλλη. Η λευχαιμία των αιλουροειδών και το AIDS γάτας (FIV) είναι δύο εξαιρετικά σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες που οι γάτες μεταφέρουν η μία στην άλλη μέσω της αναπαραγωγής και των καβγάδων. Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι σχεδόν ποτέ δε συμμετέχουν σε κάποια απ’ αυτές τις δραστηριότητες.

Εκτός από το ότι είναι πιο ευάλωτες σε μολυσματικές ασθένειες, οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι δεν κινδυνεύουν να τις χτυπήσει αυτοκίνητο ή να πληγεί από βροχές και πλημμύρες. Αν μετρήσεις όλους τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γάτα που ζει έξω θα διαπιστώσεις πως αυτές που ζουν μέσα ζουν τρεις φορές περισσότερο.

Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι είναι εραστές, όχι μαχητές

γάταΤο έχετε ακούσει πολλές φορές και ισχύει ότι οι γάτες δεν είναι ζώα που ζουν σε αγέλες, και δεν είναι στη φύση τους να συνυπάρχουν μεταξύ τους. Σίγουρα μπορούν να μάθουν να ζουν και με άλλες γάτες αλλά όταν παίζουν έξω τείνουν να έχουν ισχυρά εδαφικά ένστικτα γύρω από την περιοχή που θεωρούν ότι είναι δική τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα πολεμήσουν για να υπερασπιστούν το έδαφός τους.

Τα τραύματα δαγκώματος από γάτα είναι από τις πιο άσχημες πληγές που θα δεις ποτέ. Χρησιμοποιούν τους μακριούς κυνόδοντές τους για να δαγκώσουν βαθιά τη σάρκα των εχθρών τους και με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουν βακτήρια σε ανοιχτές πληγές. Αν συμβεί αυτό στη γάτα σου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην αισθάνεται καλά, να έχει πυρετό και να πονάει. Αν συνειδητοποιήσεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να την πας στο κτηνίατρο αμέσως.

Οι γάτες που μένουν μέσα στο σπίτι δεν πιάνουν ψύλλους

γάτεςΟι ψύλλοι εκτός από το να τσιμπάνε τη γάτα σας, μεταφέρουν και μια σειρά από ασθένειες που μπορούν να προσβάλουν τη γάτα σου. Οι γάτες που περιφέρονται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να έχουν κάνει θεραπεία πρόληψης ψύλλους, έχουν μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν. Οι ψύλλοι βάζουν τα αυγά τους πάνω στο τρίχωμα των γατών και πριν το καταλάβεις η γάτα σου έχει γίνει ξενοδοχείο ψύλλων.

Αν και η απομάκρυνση των ψύλλων από τη γάτα σου είναι εύκολη δουλειά, η απομάκρυνση τους από το σπίτι σου θα είναι πολύ δυσκολότερη. Τα χαλιά, οι χώροι με μοκέτες και κάτω από τα έπιπλα είναι βασικά σημεία στα οποία οι ψύλλοι μαζεύονται και για να τους ξεφορτωθείς θα πρέπει να κάνεις πολλαπλές εξοντώσεις.

Η χρήση της εσωτερικής τουαλέτας είναι πάντα προτιμότερη

γάταΟι γάτες που ζουν έξω πηγαίνουν και τουαλέτα έξω. Αυτό σημαίνει πως όταν η γάτα έχει πρόσβαση στην ύπαιθρο θα χρησιμοποιήσει και τις «εγκαταστάσεις» για να πάει τουαλέτα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορείς να παρακολουθείς τις συνήθειές της γάτα σου όσον αφορά την τουαλέτα. Κανείς δεν απολαμβάνει να καθαρίζει το κουτί με τα περιττώματα της γάτας, όταν όμως γνωρίζεις το πότε η γάτα σου πηγαίνει τουαλέτα, μπορείς να καταλάβεις όταν αλλάζει κάτι στην συμπεριφορά της και κατ’ επέκταση αν είναι άρρωστη.

Τα πουλιά θα σε ευχαριστούν

γάταΌσο το μπολ με την τροφή τους είναι γεμάτο, οι γάτες συνήθως δεν έχουν την ανάγκη να κυνηγήσουν κάτι για να τραφούν. Όμως σύμφωνα με έρευνες, γάτες και αγριόγατες σκοτώνουν μεταξύ 1,2 και 4 δισεκατομμύρια πτηνά.

Ο αντίκτυπος στον πληθυσμό των πτηνών είναι μεγάλος και αν θεωρείς ότι δεν είναι σωστό οι γάτες να σκοτώνουν απλά για το άθλημα και να μην τρώνε τα θηράματα τους, είναι καλή ιδέα να κρατήσεις τη γάτα σου μέσα στο σπίτι και να σώσεις τα πουλιά.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις:

6+1 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια κάμερα παρακολούθησης κατοικιδίων

Με αυτήν την εφαρμογή θα γίνεις ο καλύτερος κηδεμόνας κατοικιδίου

8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις στο κατοικίδιό σου