5 σημάδια ότι το κατοικίδιό σου πονάει

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί το κατοικίδιό σου να πονάει. Ένα σπασμένο οστό, κάποιος τραυματισμένος μυς, ένας πονόδοντος, γαστρεντερολογικά ζητήματα, ακόμη και καρκίνος, είναι μερικά από αυτά που μπορεί να προκαλούν πόνο στο ζωάκι σου.

Δεδομένου ότι οι μικροί τριχωτοί μας φίλοι δεν μπορούν να μας πουν με λόγια ότι πονάνε, πρέπει να είμαστε alert και να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που μπορεί να μας δείξουν ότι το κατοικίδιό μας πονάει και ότι πρέπει γρήγορα να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

Δες παρακάτω μερικές ενδείξεις πόνου σε σκύλους και γάτες:

Κουτσαίνει

κατοικίδιο πονάειΕάν παρατηρήσετε πως το ζωάκι σας ξαφνικά κουτσαίνει, σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε ότι μπορεί να πονάει και να κάνετε γρήγορα μια επίσκεψη στον γιατρό του.

Αυτή η δυσκολία στο περπάτημα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σπασμένο οστό, ένα τραυματισμένο μυ, ακόμη και οστεοπόρωση, εάν το κατοικίδιό σας είναι μιας κάποιας ηλικίας. Επίσης, κάτι που μπορεί να μην σου περάσει από το μυαλό είναι ότι μπορεί να έχει κάποια ακίδα ή αγκάθι ανάμεσα στα δάχτυλά του.

Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας συνεχίσει να κουτσαίνει για πάνω από 24 ώρες, πρέπει αμέσως να το πάμε στον κτηνίατρο, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει κάτι που του προκαλεί πόνο. Με μια απλή εξέταση ο γιατρός μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στο ζωάκι σου και -εφόσον χρειάζεται- να συστήσει να γίνουν ακτινογραφίες για την σωστή αξιολόγηση της κατάστασης.

«Μιλά» πολύ

κατοικίδιο πονάειΈνα ζώο που πονά, μπορεί να δείξει την δυσφορία του μόνο φωνάζοντας. Με αυτό εννοούμε ότι μπορεί να γαβγίζει ή να νιαουρίζει πολύ συχνά μέσα στην μέρα -φαινομενικά χωρίς λόγο- ή ακόμη και να «γκρινιάζει» κάνοντας ήχους διαφορετικούς από τους συνηθισμένους.

Αν για παράδειγμα έχει κάποιο σπάσιμο ή τραυματισμένο μυ, μόλις το αγγίξεις στο πονεμένο σημείο σίγουρα θα δυσανασχετήσει φωνάζοντας. Αντίστοιχα εάν έχει στομαχικό πόνο, θα το καταλάβεις από την αντίδρασή του μόλις τον σηκώνεις αγκαλιά. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις αντιδράσεις του σκύλου ή του γάτου σου, ώστε να το πας στον γιατρό όσο το δυνατό νωρίτερα για να γλιτώσει το συντομότερο από τον πόνο.

Έχει μειωμένη όρεξη

κατοικίδιο πονάειΠολλά ζώα που βρίσκονται σε πόνο, χάνουν την όρεξή τους για φαγητό. Εάν δεις ότι το κατοικίδιό σου δεν πηγαίνει πρόθυμα στο μπολ με την τροφή του ή αφήνει μεγάλη ποσότητα αυτής, είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχει κάποιο θέμα υγείας ή και να πονάει.

Για παράδειγμα, μια οδοντική λοίμωξη ή γενικά μια ασθένεια στα δόντια μπορεί να είναι τόσο οδυνηρή για το ζωάκι σας, που να προτιμά να μένει νηστικό παρά να τρώει και να πονά αφόρητα. Εάν παρατηρήσετε μειωμένη όρεξη για φαγητό, ενημερώστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Κρύβεται

κατοικίδιο πονάειΣτη φύση θεωρείται συνήθως ότι τα τραυματισμένα ζώα κρύβονται από τους θηρευτές για να αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης. Αυτά τα ένστικτα παρατηρούνται συχνά και στα κατοικίδια ζώα. Τα άρρωστα ή πονεμένα κατοικίδια ενδέχεται να προσπαθήσουν να κρυφτούν για να μην τραβήξουν την προσοχή στην ασθένειά τους.

Οι κηδεμόνες κατοικιδίων ίσως παρατηρούν συχνά τα ζωάκια τους να μπαίνουν κάτω από έπιπλο στο οποίο δεν συνηθίζουν να «συχνάζουν» ή επιθυμούν να περνούν να περνούν περισσότερο χρόνο μακριά από αυτούς (πχ στην αυλή, στη βεράντα ή ακόμη και σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού). Δώστε βάση στις αλλαγές συμπεριφοράς του σκύλου ή της γάτας σας γιατί μπορεί να είναι το σημάδι-κλειδί μιας ασθένειας.

Πέφτει σε λήθαργο

κατοικίδιο πονάειΗ μειωμένη ενεργητικότητα ή η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις συνήθεις δραστηριότητες, μπορεί να αποτελέσει σημαντική ένδειξη πόνου ή ασθένειας.

Ως λήθαργος εκλαμβάνεται η (πολύ) περισσότερη ώρα ύπνου, η δυσκολία στο ξύπνημα και η μειωμένη διάθεση για αγαπημένες του δραστηριότητες ή συνήθειες, όπως η ενασχόληση με τα παιχνίδια του, η επίσκεψη στην άμμο του (εάν μιλάμε για γάτα) και η επιθυμία για βόλτα (εάν μιλάμε για σκύλο).

Οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων είναι οι καλύτεροι παρατηρητές στις αλλαγές συμπεριφοράς και συνηθειών τους. Συνεπώς, μόλις παρατηρήσεις κάτι παράξενο στις συνήθειες ή τη διάθεση του σκύλου ή της γάτας σου πρέπει να ενημερώσεις αμέσως τον κτηνίατρο και να τον επισκεφτείς ώστε να εξετάσει το ζωάκι σου και να διαπιστώσει εάν του συμβαίνει κάτι και τι είναι αυτό.

Εάν σκεφτείς ότι το κατοικίδιό σου δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια τον πόνο που νιώθει, μόνο η παρατηρητικότητα από τη μεριά σου θα μπορέσει να προλάβει μια ασθένεια ή να του απαλύνει σύντομα τον πόνο. Όσο νωρίτερα αναγνωρίζεις τα σημάδια πόνου ή ασθένειας, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η διάγνωση και η θεραπεία του.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις:

5 λόγοι για τους οποίους η ζωή μέσα στο σπίτι είναι ό,τι καλύτερο για τη γάτα σου

14 φωτογραφίες που μόνο όσοι έχουν σκύλο θα καταλάβουν

8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις στο κατοικίδιό σου