9 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν κινδυνεύεις με απόλυση

Η απόλυση δεν αρέσει σε κανένα. Πρόκειται για μια άσχημη εμπειρία, αλλά πολλές φορές πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τα σημάδια μιας επικείμενης απόλυσης και να κινηθείς άμεσα ώστε να προλάβεις τα χειρότερα.

Ιδού μερικές συμβουλές για το πως να χειριστείς την ιδέα ότι πιθανότατα θα χάσεις τη δουλειά σου:

1. Μην πανικοβληθείς!

Σίγουρα η συνειδητοποίηση ότι η απόλυση είναι κοντά αρκεί για να σε φέρει στα όρια της τρέλας. Προτού καταλήξεις όμως σε ακραία ​​συμπεράσματα, μίλησε στο αφεντικό σου. Επίσης μην βασίζεσαι σε φήμες και μην συμβουλεύεσαι άλλους συναδέλφους.

2. Ζήτησε από το αφεντικό σου μια ειλικρινή γνώμη για την απόδοσή σου

Ακόμη και αν δεν σου αρέσουν ή δεν συμφωνείς με όσα ακούσεις, η άγνοια είναι χειρότερη από τη γνώση. Σημείωσε τι σου ζητείται να αλλάξεις και πρότεινε ένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα τακτικού ελέγχου από προϊστάμενό σου. Μην φοβάσαι να ρωτάς και μην κρατάς αμυντική στάση.

3. Μην εμπιστεύεσαι όλα όσα λέει ο προϊστάμενός σου

Σίγουρα αξίζει να του μιλήσεις, αλλά να θυμάσαι ότι μπορεί να μην πάρεις μια ειλικρινή απάντηση σχετικά με την εργασιακή απόδοση σου.

4. Αύξησε την απόδοση και την συμμετοχή σου

Είναι η δουλειά που βγάζεις το μέγιστο που μπορείς; Η καλύτερη ασφάλεια απέναντι στην απόλυση είναι η σκληρή δουλειά. Επίσης τώρα είναι σίγουρα η στιγμή να αναλάβεις επιπλέον πρωτοβουλίες. Δείξε ότι είσαι πραγματικά ομαδικός παίκτης και ακόμα κι αν η απόλυση βρίσκεται προ των πυλών, και είναι να διατηρήσεις μια σεβαστή και επαγγελματική συμπεριφορά ώστε να φύγεις με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας ότι θα πάρεις τουλάχιστον μια θετική συστατική επιστολή.

5. Δυνάμωσε το μυαλό και το σώμα σου

Άδραξε την ευκαιρία και ενίσχυσε την σωματική και ψυχική υγεία σου. Πολλές φορές η αντιμετώπιση εμποδίων μπορεί να είναι η στιγμή μιας πλήρους αναδιοργάνωσης και να σε ωθήσει σε ένα νέο επίπεδο επιτυχίας. Βεβαιώσου ότι όταν ότι εργάζεσαι σκληρά, τρως σωστά και κοιμάσαι αρκετά. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να παράγεις σταθερό έργο και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις όταν σου ζητηθεί.

6. Σώσε τα πάντα

Η διατήρηση ενός ηλεκτρονικού αρχείου της δουλειάς και της αλληλογραφίας σου είναι μια καλή πολιτική ανεξάρτητα από την κατάσταση της δουλειάς σου. Επίσης, κράτα τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια που έχεις συγκεντρώσει από διαχειριστές, πελάτες, συνεργάτες και πωλητές ώστε να είσαι καλά προετοιμασμένος να αντικρούσεις μια κακή αξιολόγηση.

7. Ποτέ μην υποθέτεις ότι είσαι ασφαλής

Βεβαιώσου ότι το βιογραφικό σου είναι ενημερωμένο και εκμεταλλεύσου ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης. Πρόσεχε όμως μην δώσεις δικαιώματα στο αφεντικό σου να πιστεύει ότι ετοιμάζεσαι να αποχωρήσεις.

8. Δώσε προτεραιότητα στην υγεία σου

Κάνε όσες δωρεάν εξετάσεις δικαιούσαι και αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα, κανε μια σοβαρή συζήτηση με τον εαυτό σου για το αν αξίζει να αγωνιστείς για αυτήν την δουλειά. Άλλωστε υπάρχουν τόσα επαγγέλματα που μπορεί να σου ταιριάζουν περισσότερο.