6 gadgets που θα τα βγάλουν τα λεφτά τους

 

Όταν έρχεται η ώρα για αγορές, εκτός από το φθηνό, πολύ σημαντικό για ένα προϊόν -πόσο μάλλον για ένα ακριβό gadget- είναι να αποτελεί επένδυση για το μέλλον.

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα του «φθηνού» μέσα από τις εκατοντάδες διαφημίσεις, όπως και της «ανάγκης» να αγοράζεις κάθε χρόνο το πιο καινούριο μοντέλο. Υπάρχουν όμως ορισμένα gadgets που αξίζουν τα παραπάνω χρήματα μιας και θα σου κρατήσουν για πολλά χρόνια, ικανοποιώντας βασικές τεχνολογικές ανάγκες.

Μια κεραία HD

gadgets

Η σύνδεση με την κεραία της πολυκατοικίας μέσω του τοίχου ή και οι παλιάς τεχνολογίας κεραίες αποτελούν μια τίμια λύση, αν και σίγουρα σου έχει τύχει να βλέπεις πράσινες και πιξελιασμένες οθόνες πάνω στο καλύτερο σημείο του έργου ή λίγο πριν βάλει γκολ η αγαπημένη σου ομάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζεται αυτό το μαρτύριο! Μια κεραία HD θα ενισχύσει το σήμα της τηλεόρασής σου και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για το αν η σύνδεση μέσω του τοίχου είναι καλή ή αν η κεραία στην ταράτσα κουνήθηκε μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και φορτιστής

gadgets

Αν και πολλά ηλεκτρονικά gadgets έχουν ξεφύγει από τις παλιές απλές τυποποιημένες μπαταρίες, σίγουρα έχεις κάποια που ακόμα χρησιμοποιούν μπαταρίες (τηλεκοντρόλ και wireless mouse σε εσάς αναφερόμαστε). Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και αγόρασε κάμποσες επαναφορτιζόμενες AA ή AAA’ μπαταρίες καθώς και έναν φορτιστή που να φορτίζει και τα 2 είδη μπαταρίας. Θα μας ευχαριστείς όταν σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται να τρέχεις κάθε τόσο στα περίπτερα και στα σουπερμάρκετ επειδή τέλειωσαν οι μπαταρίες του τηλεκοντρόλ και οι ανασκαφές στα συρτάρια αποκαλύπτουν μόνο συνδετήρες και λάστιχα.

Μια πρίζα εξοικονόμησης ενέργειας

gadgets

Αν είσαι από αυτούς που ξεχνάνε να κλείσουν τις μικροσυσκευές του αφήνοντας τις ανοιχτές όλο το βραδύ να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, τότε μια τέτοια πρίζα είναι ό,τι πρέπει. Εκτός του ότι μπορείς να τις ρυθμίσεις ώστε να κόβουν το ρεύμα στις συνδεδεμένες συσκευές μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, ή και να ανάβουν π.χ. το πρωί σε συγκεκριμένη ώρα, είναι σίγουρο ότι θα δεις και μείωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σου. Απλά κάνε πρώτα έναν έλεγχο στα απαιτούμενα watt μιας και οι μεγάλες συσκευές όπως πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία κλπ δεν υποστηρίζονται.

Το δικό σου modem

gadgets

Αν και στην Ελλάδα τα modem παρέχονται «δωρεάν» με την σύνδεση (βασικά τα νοικιάζεις και απλά σου επιστρέφεται το πόσο αν θελήσεις να αλλάξεις πάροχο), ένα προσωπικό modem δεν κάνει πότε κακό. Κυρίως γιατί συνήθως είναι καλύτερης ποιότητας από τα «δωρεάν», μπορεί να σου προσφέρει καλύτερο σήμα και περισσότερες ρυθμίσεις αλλά και γιατί στην περίπτωση που ο πάροχός σου δεχτεί να μην σε χρεώσει το δικό του μόντεμ, εξοικονομείς και χρήματα.

LED λαμπτήρες

gadgets

Αν και η απόδοση τους ποικίλλει ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείς τα φώτα σου, οι λαμπτήρες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι γενικά ασφαλέστεροι και ενεργειακά αποδοτικότεροι από τους απλούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και CFL. Εξακολουθούν να κοστίζουν περισσότερο, αλλά οι τιμές τους έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αν τους χρησιμοποιείς συχνά, θα γλιτώσεις σίγουρα ένα σεβαστό ποσό από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ενώ θα ανησυχήσεις ξανά για την αντικατάσταση τους μετά από μια δεκαετία.

Ένας έξυπνος θερμοστάτης

gadgets

Το όνειρο του κλάδου της τεχνολογίας να μετατρέψει κάθε σπίτι στο διαστημόπλοιο Enterprise δεν έχει ακόμα γίνει πραγματικότητα, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν κάποιες επιτυχίες. Οι έξυπνοι θερμοστάτες είναι αρκετά τσιμπημένοι αλλά μακροχρόνια προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος (και κατ’ επέκταση πετρελαίου ή φυσικού αερίου) μιας και ξέρουν πότε να αλλάξουν την θερμοκρασία δωματίου ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μπορείς επίσης να τους ελέγχεις μέσω του smartphone ή του tablet σου χωρίς να τρέχεις κάθε φορά στον τοίχο για να ανεβάσεις λιγάκι την θερμοκρασία επειδή «ένιωσες» ένα ρεύμα κρύου αέρα να σε διαπερνά.

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις: 5 gadgets που θα κάνουν την ζωή σου ευκολότερη