7 τροφές που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 

Όποιος ταλαιπωρείται από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ξέρει ότι, λόγω αυτής του της ευαισθησίας, πρέπει να είναι προσεκτικός με τις τροφές που καταναλώνει. Υπάρχουν τροφές που πρέπει αποφεύγουμε σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένες φορές όμως ίσως να είναι δύσκολο, μιας και οι ακατάλληλες τροφές αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Πώς να αποφύγεις την καούρα

Στο βιβλίο “The Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook & Cure“, οι συγγραφείς Jamie Koufman, MD, Jordan Stern, MD και ο γάλλος μάγειρας Marc Bauer μοιράζονται μαζί μας τροφές τις οποίες θεωρούν επικίνδυνες, με βάση την ιατρική βιβλιογραφία και την εμπειρία τους για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών.

Σοκολάτα

οισοφαγική παλινδρόμησηΤα νέα είναι άσχημα για εμάς του λάτρεις (και λίγα λέω) της σοκολάτας. Η σοκολάτα προκαλεί εντονότερη παλινδρόμηση από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Πρόκειται για 3 σε 1 πρόβλημα:

1. Περιέχει καφεΐνη και άλλα  διεγερτικά συστατικά όπως η θεοβρωμίνη η οποία προκαλεί την παλινδρόμηση.

2. Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία (όπως θα δούμε και παρακάτω) είναι αιτία εμφάνισης παλινδρόμησης.

3. Περιέχει μεγάλη ποσότητα κακάο, το οποίο -μάντεψε- προκαλεί παλινδρόμηση.

Θεωρητικά, η μαύρη σοκολάτα περιέχει γάλα με χαμηλότερα λιπαρά από την γάλακτος, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η σοκολάτα επιβαρύνει το πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Σόδα

οισοφαγική παλινδρόμησηΗ σόδα και άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι από τους βασικότερους υπαίτιους της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι φυσαλίδες του ανθρακικού διαστέλλονται μέσα στο στομάχι και αυξάνουν την πίεση η οποία συμβάλει στην παλινδρόμηση. Τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη και όσες είναι όξινες (δηλαδή σχεδόν όλες) είναι ακόμα χειρότερες.

Όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά συμβάλλουν στο πρόβλημα, γι’ αυτό και οι συγγραφείς του βιβλίου συστήνουν απόλυτη αποχή από αυτά.

Τηγανισμένα φαγητά

οισοφαγική παλινδρόμησηΤο τηγανισμένο φαγητό είναι η πιο γνωστή αιτία παλινδρόμησης. Είναι επίσης το φαγητό το οποίο συνδέεται συχνότερα με την καούρα, δηλαδή τον θωρακικό πόνο από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τα βαθιά τηγανητά τρόφιμα  (ή ακόμη και όχι τόσο βαθιά τηγανητά) βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Αλκοόλ

οισοφαγική παλινδρόμησηΟι μπίρες, τα οινοπνευματώδη και το κρασί έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση παλινδρόμησης. Πολλά αλκοολούχα ποτά δεν είναι ιδιαίτερα όξινα. Ωστόσο, το αλκοόλ χαλαρώνει τη βαλβίδα στο κάτω μέρος του οισοφάγου, κάτι που οδηγεί σε παλινδρόμηση.

Όσο μπορείς, καλό είναι να απέχεις από το αλκοόλ, αν όμως κάτι τέτοιο σε δυσκολεύει, τουλάχιστον πιες το πολύ μέχρι ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί την ημέρα και μείνε μακριά από όξινες μίξεις όπως ο χυμός πορτοκάλι και η σόδα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλά σε λιπαρά

οισοφαγική παλινδρόμησηΌλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προκαλούν παλινδρόμηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως ένα τυρί ή ένα βούτυρο με υψηλά λιπαρά είναι καλύτερο από κάποιο άλλο της ίδιας κατηγορίας. Εάν υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά λατρεύεις και τα γαλακτοκομικά, τότε κάτι πρέπει να θυσιάσεις. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιες από αυτές τις τροφές ως αρωματικά στο γεύμα σου και όχι ως βασικά συστατικά του. Τα χαμηλά λιπαρά είναι καλύτερα από τα καθόλου λιπαρά.

Κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

οισοφαγική παλινδρόμησηΗ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από κομμάτια κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως μοσχάρι, χοιρινό και αρνί, τα οποία παραμένουν για περισσότερη ώρα στο στομάχι πριν τη χώνεψη με την πιθανότητα παλινδρόμησης να είναι αυξημένη.

Προσπάθησε να τρως κρέας μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Καφεΐνη

οισοφαγική παλινδρόμησηΈνα φλιτζάνι γαλλικού ή espresso την ημέρα είναι καλά, αλλά όσοι πίνουν 2-3 καφέδες την ημέρα, φλερτάρουν με την παλινδρόμηση, εάν δεν την έχουν ήδη… «κατακτήσει». Καλύτερα δοκίμασε να αντικαταστήσεις τον καφέ με χαμομήλι, το οποίο είναι το καλύτερο βότανο, ή έστω πίνε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα.